Novosti

NAJAVA MOLITVENOG BDIJENJA “USUSRET DOŠAŠĆU”

U subotu 01. prosinca 2012. u predvečerje prve nedjelje došašća, s početkom u 18.00 sati a na poticaj i poziv našega župnika biti će upriličeno molitveno bdijenje i molitva pred Presvetim sakramentom nadolazeće adventske dane, za godinu vjere koju smo započeli kao i za naše obitelji, domovinu, kao i za nova duhovna zvanja kako u našoj župi, nadbiskupiji i cijeloj domovini.

USUSRET DOŠAŠĆU MISE ZORNICE

Adventske zornice imaju neku posebnu draž. Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme zahtjevno je jer u njemu ima dana posta, tj. odricanja od hrane te dana nemrsa, tj. dana kad se ne jede meso. Nekoć je nemrs bio u sve radne dane adventa. I mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četiri tjednog trajnog odricanja od sna. Prvi kršćani su povezivali materijalnu noć i noć duše. Noću su odlazili na sastanke i tamo molili i slavili euharistiju kako bi doživjeli zoru svojih osjećaja, savjesti i duše, a onda izlazeći sa sastanka doživjeli i kraj noći. Noć je poodmakla, dan se približio. Kraj je patnji dolazi oslobođenje. Kraj je grižnji savjesti, dolazi oproštenje i otkupljenje.

Kraj je preziru, dolazi sloboda i ljubav…..

Svaki Božić obnavlja tu nadu! Crkva čovječanstvu dovikuje da se nada, ona želi pridignuti one koji su slomljena srca, da ožive. Zora već sviće, dolazi dan i kraj tvojih muka. srca gore, evo zore….

Ustani danas ranije, pomoli se i zavapi Bogu. Sjeti se da te on voli, to više što si patnik. Sjeti se da je Bog svemoguć, prihvati svoje muke i predaj ih u njegove ruke. Doživjet ćeš kako prihvaćena patnja oslobađa od patnje kad je s Isusom. Nemoj očajavati jer dan se bliži!

Svete Mise ZORNICE u našoj župi počinju u 06.00 svako jutro. Pozivamo sve a osobito mlade da redovito dolaze na zornice tijekom cijelog adventa

U GODINI VJERE i PRVU NEDJELJU DOŠAŠĆA BISKUP POZAIĆ POHODIT ĆE ŽUPU

Zagrebački pomoćni biskup dr. Valentin Pozaić predvodit će misno slavlje prve nedjelje došašća u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku. Misa zornica započinje u 06.00 sati.

HUMANITARNA AKCIJA ŽUPNOGA CARITASA I OVE GODINE POD NAZIVOM “BOŽIĆNA KOŠARICA”

I ovog Došašća od 02. do 20. prosinca 2012. bit će postavljene košare u trgovinama „TRGOCENTRA“, „K.T.C.-a“ i „LIDLA“ za pomoć našim najugroženijim obiteljima. Pokažimo da i ovaj put imamo srca i ljubavi za druge kao što smo to činili i do sada. Za svaki dar od srca hvala.

Na drugu nedjelju došašća nakon mise biti će ponuđen veći broj slika i suvenira od školjaka koje izrađuje naš župnik Marijan Culjak a sav prilog će ići za potrebe župnoga Caritasa kao pomoć za siromašnima i najpotrebitijima u župi.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content