Novosti

NAJAVA – Performans za klavir i gong Slavice Viličić i Lea Novosela u subotu, 11. 02. 2017.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK poziva vas na PERFORMANS „BILO JE KAO DA NEBO LJUBI ZEMLJU“ SLAVICA VILIČIĆ, glasovir LEO NOVOSEL, holistički instrumenti

u subotu, 11. 02. 2017. u 18,00 sati u VELIKOJ GALERIJI GRADA ZABOKA.

Performans za klavir i gong Izvođači: Slavica Viličić, glasovir Leo Novosel: holistički instrumenti

OCEAN

KIŠA

SNIJEG

NEBO

VJETAR

ZVONA UZNESENJA

U performansu „Bilo je kao da nebo zemlju“ autori se koriste metodom podsvjesnog i konkretnog stvaranja zvučnih improvizacija, crpeći inspiraciju iz dvaju životnih elemenata – vode i zraka i uklapajući ih u koncept svoje izvedbe.

„Bilo je kao da nebo ljubi zemlju“ zvukom sugerira prirodni životni ciklus – početak i kraj, kao rezultat proizvodeći duhovne, nematerijalne vrijednosti, utemeljene na mimetičkom stvaranju umjetnosti i osobnim pogledima autora na život.

Ocean, kiša, snijeg, nebo, vjetar i zvona uznesenja: zvuk lišen svih materijalnih vrijednosti koje poistovjećujemo s našim realitetom. Preispitivanje svjesnosti, spoznaju odnosa čovjeka i univerzuma autori prepuštaju samom slušatelju, koji time postaje „promatrač“ podsvjesnog.

U performansu se kombinira zvuk glasovira i holističkih instrumenata poput gonga, školjke, kišnog štapa, tibetanskih zdjela i zvončića.

Slavica Viličić je pijanistica, skladateljica i glazbena pedagoginja rođena 1948. godine. Glazbenu osnovnu školu završila je u Drnišu, srednju u Zagrebu gdje je i diplomirala na Muzičkoj akademiji. U pedagoškom radu njegovala je s učenicima kreativnost na području skladateljstva, pa su tiskane i izvođene neke njihove skladbe na školskim produkcijama. Uz pedagoški rad bavila se i organizacijom koncerata. Objavila je zbirke: Skladbe za glasovir, Skladbe za violinu i glasovir itd… Neke skladbe su javno izvođene na koncertima, a izvodila ih je autorica, neki učenici i neki pijanisti.

Leo Novosel je konceptualni umjetnik, glazbenik i holistički terapeut rođen 1990. godine. Osnovno glazbeno obrazovanje završio je u Zaboku. Umjetničkim instalacijama, performansima u radu konceptualne umjetnosti, proučavanje i zapažanje ljudskih emocija i osjećaja, započinje nakon srednjoškolskog umjetničkog obrazovanja. Zvukoterapijom, proučavanje i istraživanjem glazbene terapije započeo 2012. U Zagrebu i drugim gradovima održava zvučne kupke, radionice i meditacije. Predsjednik je Centra za kreativni Zdravi i Duhovni razvoj Angeli.

Bojana Birač

voditeljica galerije

Skip to content