Novosti

NAJAVA – Promocija knjige „SUSRET S PRIJATELJEM“

O knjizi će govoriti dr. Ivica Balagović, prof. Nevenka Miškulin, vlč. Dražen Karačić, dekan, mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački te sam autor velečasni Marijan Culjak.

Zbirka pjesama i zapisa svećenika Marijana Culjaka »Susret s Prijateljem. Pjesme, zapisi i mozaici od školjaka« objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Riječ je o drugoj zbirci pjesama dugogodišnjeg zabočkog župnika u kojoj on kroz stihove progovara o svakodnevici, prirodi te o sjećanjima iz mladosti. Vlč. Culjak primjećuje da su otuđenost današnjeg čovjeka, materijalizam i stresovi prisutni na svakom koraku, a pretjeranom upotrebom elektronskih medija čovjek se udaljio od čovjeka i osjeća stanovitu prazninu. Stoga sve koji će zaviriti na stranice njegove poziva da se čitajući opuste, otiđu mislima do morskog plavetnila, promotre buđenje jutra, zavire u djetinjstvo te u svakodnevnom životu pronađu Njega.

Recenzent knjige, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić napisao je o knjizi: »Draž uma i srca izaziva inventivnost misli i slika, riječi i osjećaja koji se prelijevaju iz stranice u stranicu. U ponekad tmurne oblake zatamnjenog neba baca bljeskove vedrine i radosti. Jer, sunce sja i zove u život u izobilju, koji sigurno obećan čeka.«

Knjiga je obogaćena fotografijama likovnih uradaka samog autora, koji niz godina izrađuje slike od školjaka, ali i fotografijama Hrvatskog zagorja, zabočke župe i drugih prigoda iz njegova pastoralnog djelovanja. (gk)

Zbirka pjesama Marijana Culjaka »Susret s Prijateljem« može se po cijeni od 30 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

O AUTORU

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, gdje desetak godina obnaša i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content