Novosti

NAJAVA- promociju časopisa – godišnjaka s prikazom projekta „Želimo život bez nasilja“

Pozivamo Vas na promociju časopisa – godišnjaka s prikazom projekta „Želimo život bez nasilja“

O PROJEKTU „ŽELIMO ŽIVOT BEZ NASILJA“

Županijsko stručno vijeće pedagoga srednjih škola Krapinsko-zagorske županije školske godine 2009./2010. pod vodstvom Jadranke Krklec, pedagoginje iz Srednje škole Zabok počelo provoditi projekt prevencije nasilja među mladima.

Projekt je nastao je kao rezultat prepoznavanja aktualnosti problematike nasilja među mladima i važnosti osmišljavanja i primjene preventivnih i promotivnih aktivnosti na tom području.

Namijenjen je učenicima, roditeljima i nastavnicima srednjih škola, ali i lokalnoj i široj zajednici.

Projekt je obuhvaćao nekoliko aktivnosti: aktivnosti na promociji projekta, istraživanje o pojavnosti i informiranosti učenika srednjih škola o vršnjačkom nasilju, predavanja i radionica za učenike, roditelje i nastavnike te natječaja za učeničke radove na temu afirmacije nenasilja i pozitivnih vrijednosti.

Osim navedenih aktivnosti dugoročni ciljevi Projekta su da se u školama izgradi sustav školske i vršnjačke podrške i postupanja u slučajevima nasilja, da se osmisli program prevencije nasilja koji će se moći kontinuirano primjenjivati kao dio kurikuluma te da se afirmiraju miroljubivost, suradnja i tolerancija kao poželjne vrijednosti.

PROVEDBA PROJEKTA

U samimpočecima Projekta izradom promotivnih plakata istaknule su se učenice i učeniciSrednje škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Kao najbolje idejno rješenje odabran je plakat učenice Ivane Herceg pa je razlomljeno srce postalo logo projekta.

Tijekom listopada 2009. godine provedeno je istraživanje o pojavnosti nasilja i učeničkim stavovima o nasilju, kojim smo htjeli steći uvid u postojeće stanje.U istraživanju je sudjelovalo 1007 učenika od prvog do četvrtog razredadevet srednjih škola naše Županije (svaki peti učenik).

Tijekom 2010. započela su predavanja i radionice za roditelje, nastavnike i učenike kojima je bio cilj podići razinu informiranosti o problematici vršnjačkog nasilja, osvijestiti važnost i mogućnost prevencije te potaknuti izgradnju miroljubivih, tolerantnih i suradničkih odnosa među mladima.

Posebno je svečano bilona promociji nagrađenih i mnoštva pohvaljenihlikovnih i literarnih radova u Krapini u lipnju 2010. proizašlih iz Natječaja.Na promocijije otvorena i izložba učeničkih radova koja je nakon Krapine bila postavljena u svim srednjim školama Županije. Valja spomenuti i činjenicu da su ovu aktivnost,a i sve ostale sponzorirali mnogi, počevši od Županije.

Na natječaju su se uz učenike istaknuli i mnogi profesori mentori.

Natječaj za učeničke radove je bio raspisan i u školskog godini 2010./2011., bio je revijalnog karaktera, a pristigli likovni radovi koji afirmiraju nenasilje izloženi su u prostorima Gimnazije u Zaboku prilikom ove Promocije

Smatramo sa je projekt uspješno proveden. U njega su se uključili mnoge kolegice i kolege, a na nama je odgovornost da kontinuiranim i zajedničkim radom svih subjekata uključenih u odgoj i obrazovanje svjedočimoda ne prihvaćamo nasilje i afirmiramo pozitivne vrijednosti u školi i društvu.

U ime županijskog vijeća pedagoga

i voditeljice Jadranke Krklec

Ivan Miškulin, prof

Stručni suradnik

Gimnazija Antuna Gustava Matoša

Zabok

Skip to content