Novosti

NAJAVA- promociju časopisa – godišnjaka s prikazom projekta „Želimo život bez nasilja“

Pozivamo Vas na promociju časopisa – godišnjaka s prikazom projekta „Želimo život bez nasilja“

O PROJEKTU „ŽELIMO ŽIVOT BEZ NASILJA“

Županijsko stručno vijeće pedagoga srednjih škola Krapinsko-zagorske županije školske godine 2009./2010. pod vodstvom Jadranke Krklec, pedagoginje iz Srednje škole Zabok počelo provoditi projekt prevencije nasilja među mladima.

Projekt je nastao je kao rezultat prepoznavanja aktualnosti problematike nasilja među mladima i važnosti osmišljavanja i primjene preventivnih i promotivnih aktivnosti na tom području.

Namijenjen je učenicima, roditeljima i nastavnicima srednjih škola, ali i lokalnoj i široj zajednici.

Projekt je obuhvaćao nekoliko aktivnosti: aktivnosti na promociji projekta, istraživanje o pojavnosti i informiranosti učenika srednjih škola o vršnjačkom nasilju, predavanja i radionica za učenike, roditelje i nastavnike te natječaja za učeničke radove na temu afirmacije nenasilja i pozitivnih vrijednosti.

Osim navedenih aktivnosti dugoročni ciljevi Projekta su da se u školama izgradi sustav školske i vršnjačke podrške i postupanja u slučajevima nasilja, da se osmisli program prevencije nasilja koji će se moći kontinuirano primjenjivati kao dio kurikuluma te da se afirmiraju miroljubivost, suradnja i tolerancija kao poželjne vrijednosti.

PROVEDBA PROJEKTA

U samimpočecima Projekta izradom promotivnih plakata istaknule su se učenice i učeniciSrednje škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Kao najbolje idejno rješenje odabran je plakat učenice Ivane Herceg pa je razlomljeno srce postalo logo projekta.

Tijekom listopada 2009. godine provedeno je istraživanje o pojavnosti nasilja i učeničkim stavovima o nasilju, kojim smo htjeli steći uvid u postojeće stanje.U istraživanju je sudjelovalo 1007 učenika od prvog do četvrtog razredadevet srednjih škola naše Županije (svaki peti učenik).

Tijekom 2010. započela su predavanja i radionice za roditelje, nastavnike i učenike kojima je bio cilj podići razinu informiranosti o problematici vršnjačkog nasilja, osvijestiti važnost i mogućnost prevencije te potaknuti izgradnju miroljubivih, tolerantnih i suradničkih odnosa među mladima.

Posebno je svečano bilona promociji nagrađenih i mnoštva pohvaljenihlikovnih i literarnih radova u Krapini u lipnju 2010. proizašlih iz Natječaja.Na promocijije otvorena i izložba učeničkih radova koja je nakon Krapine bila postavljena u svim srednjim školama Županije. Valja spomenuti i činjenicu da su ovu aktivnost,a i sve ostale sponzorirali mnogi, počevši od Županije.

Na natječaju su se uz učenike istaknuli i mnogi profesori mentori.

Natječaj za učeničke radove je bio raspisan i u školskog godini 2010./2011., bio je revijalnog karaktera, a pristigli likovni radovi koji afirmiraju nenasilje izloženi su u prostorima Gimnazije u Zaboku prilikom ove Promocije

Smatramo sa je projekt uspješno proveden. U njega su se uključili mnoge kolegice i kolege, a na nama je odgovornost da kontinuiranim i zajedničkim radom svih subjekata uključenih u odgoj i obrazovanje svjedočimoda ne prihvaćamo nasilje i afirmiramo pozitivne vrijednosti u školi i društvu.

U ime županijskog vijeća pedagoga

i voditeljice Jadranke Krklec

Ivan Miškulin, prof

Stručni suradnik

Gimnazija Antuna Gustava Matoša

Zabok

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content