Novosti

NAJAVA – radionica „Prevencija seksualnog nasilja nad djecom“ 25. 1. 2013. u Zelenoj dvorani

U sklopu Kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom „Jedno od pet“ Udruga roditelja „Korak po korak“ u suradnji sa Gradom Zabokom 25. siječnja, 2013. godine u 10.00 sati organizira radionicu na temu „Prevencija seksualnog nasilja nad djecom“, u Zelenoj dvorani, Trg D.Domjanića 6, Zabok.

Prema podacima Vijeća Europe jedno od petoro djece u Europi je žrtva nekog od oblika seksualnog zlostavljanja: incesta, pornografije, prostitucije, traffickinga, zavođenje putem Interneta, seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja. S obzirom da posljedice seksualnog zlostavljanja djeca često nose i u odraslu dob, posebno ako moraju skrivati od okoline svoja teška i traumatska iskustva, zaštita djece od nasilja je prioritet Vijeća Europe. Vijeće Europe naglašava kako u zaustavljanju seksualnog nasilja nad djecom važnu ulogu imaju lokalna i regionalna tijela koje u svakodnevnom kontaktu s građanima mogu provoditi zacrtane ciljeve i provoditi strategijski akcijski plan kampanje.

Radionica se odvija pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i dio je projekta sufinanciranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Tijekom prošle i ove godine, radionica je održana u ukupno 14 gradova diljem Hrvatske, točnije u Čakovcu, Vukovaru, Koprivnici, Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Zadru, Zagrebu, Velikoj Gorici, Puli, Osijeku, Splitu, Delnicama i Malom Lošinju.

Cilj radionice je poboljšati uvid u složeni problem seksualnog nasilja nad djecom, raspraviti što učiniti kad se seksualno zlostavljanje razotkrije, ukazati na važnosti preventivnog djelovanja te predstaviti CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) program. Radionicom se želi potaknuti rasprava o mogućnostima poboljšanja kapaciteta lokalne zajednice za preventivni rad i kvalitetnije ostvarivanje prava djece na zaštitu od seksualnog nasilja. Namijenjena je ravnateljima, stručnim suradnicima i drugim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnicima socijalne i zdravstvene službe, policije, Crkve te ostalima zainteresiranima za zaštitu prava djeteta.

Ovom prilikom Udruga i Grad Zabok pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju radionici, a medije da poprate provedbu radionice i doprinesu jednom od ciljeva Kampanje – pružiti djeci, roditeljima, stručnjacima i društvu u cjelini znanje i alat za preveniranje i prijavljivanje spolnog nasilja prema djeci i na taj način povećati javnu svijest o njegovim razmjerima.

Više o Udruzi na: www.udrugaroditeljakpk.hr

Više o Kampanji „Jedno od pet“ na:

http://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/rijec-ravnateljice/nasa-poliklinika-u-europskoj-uniji/

http://www.udrugaroditeljakpk.hr/kampanja-1-od-5

http://www.coe.int/t/dg3/children/1in5/

Skip to content