Novosti

NAJAVA: Zaručnički tečaj u Krapinskom dekanatu u mjesecu rujnu 2012.

Zaručnički tečaj održati će se u Svetom Križu Začretju, u dvorani pastoralnog centra 06, 07, 08, i 09. rujna s početkom u 20,00 sati. Svi zainteresirani ne trebaju se prije javljati nego doći na susrete. Radosno vas sve očekujemo i želimo puno blagoslova i radosti u budućem zajedničkom životu.

ZARUČNIČKI TEČAJ je prije svega “crkvena priprava na crkveni brak”, namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici, koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe. Stoga u toj pripravi sudjeluju oni koji će o bračnoj i obiteljskoj tematici govoriti u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva.

Zaručnički tečaj vode: dva bračna para, liječnik, psiholog i svećenik.

Bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa se interdisciplinarno i nastoji se je obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata: biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog, duhovnog te svjedočenjem bračnih parova koji tu stvarnost u svjetlu vjere nastoje živjeti već određeni broj godina.

PRVOG DANA tečaja svećenik govori o kršćanskom poimanju ženidbe (braka), o Božjem planu o braku i obitelji, o vlastitostima i karakteristikama kršćanskoga braka, o ljubavi koja je Božji dar i temelj braka…

DRUGOG DANA tečaja liječnik govori o medicinskim aspektima bračne tematike: o fiziologiji i anatomiji žene i muškarca, o metodama prirodnog planiranja obitelji, o zloupotrebama i naličju ljudske spolnosti, o promicanju kulture života…

TREĆEG DANA tečaja psiholog te jedan bračni par govore o psihologiji bračnog para, o jedinstvu u različitosti (međusobnom nadopunjavanju), o pravilima komunikacije u braku, o rješavanju konflikata, odnosu prema roditeljima… svećenik i jedan bračni par govore o odgovornom roditeljstvu, o kršćanskom odgoju djece koji je velika i teška zadaća za svakog roditelja, o obiteljskom životu…

Na zaručničkom tečaju parovi si, između ostalog, posvješćuju:

Kako si ja zamišljam naše zajedništvo?
Koje su moje želje i očekivanja u braku?
Što ću ja to obećati na crkvenom vjenčanju?
Što to znači da je brak sakramenat?
Kakvu ulogu igra vjera u braku? …

Biti zaljubljen jedno u drugog, nije dovoljno. Zaljubljenost – pokazuje životno iskustvo – prolazi. A što onda s problemima koji će doći? Ljubiti se iskreno i istinito: je li to jamstvo da će biti sve u redu, da ćemo lako rješavati probleme? Nije. Naš narod ima pravo kada kaže: “Samo od ljubavi ne dade se živjeti”. To je prava mudrost. O njoj treba razmišljati prije braka. Zato tih nekoliko sati pripreme, naravno, nije dovoljno. Nitko ne bi trebao tečaj shvatiti kao priliku gdje se dobivaju recepti za sretan i uspješan brak. Ova priprava je zaista samo prilika da mladi uđu u brak s određenim spoznajama, s određenom sviješću, i s velikim pouzdanjem da (i) njihov brak može uspjeti!

Stoga je za očekivati da ova i ovakva priprava za brak bude shvaćena kao ozbiljna stvar, a ne tek jedna formalnost koju zaručnici prije ženidbe moraju “obaviti” kao nekakav uvjet.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content