Novosti

Najava župnih događanja

AKCIJA ŽUPNOG CARITASA – 29.11.- 20.12.2015.

I ovog Došašća bit će postavljene košare u trgovinama od prve nedjelje 29. studenoga pa do četvrte nedjelje 20. prosinca za pomoć našim najugroženijim obiteljima. Cilj akcije je prikupiti hranu i osnovne higijenske potrepštine te ih donirati socijalno ugroženim obiteljima ubacivanjem nekog proizvoda u košaricu na izlazu iz trgovine. Pokažimo da i ovaj put imamo srca i ljubavi za druge kao što smo to činili i do sad

MISE ZORNICE I PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

ZORNICE

Adventske zornice imaju neku posebnu draž. Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme zahtjevno je jer u njemu ima dana posta, tj. odricanja od hrane te dana nemrsa, tj. dana kad se ne jede meso. Nekoć je nemrs bio u sve radne dane adventa. I mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu.

Predstavljaju stoga neki oblik četiri tjednog trajnog odricanja od sna. Prvi kršćani su povezivali materijalnu noć i noć duše. Noću su odlazili na sastanke i tamo molili i slavili euharistiju kako bi doživjeli zoru svojih osjećaja, savjesti i duše, a onda izlazeći sa sastanka doživjeli i kraj noći. Noć je poodmakla, dan se približio. Kraj je patnji dolazi oslobođenje. Kraj je grižnji savjesti, dolazi oproštenje i otkupljenje.

Kraj je preziru, dolazi sloboda i ljubav….. Svaki Božić obnavlja tu nadu! Crkva čovječanstvu dovikuje da se nada, ona želi pridignuti one koji su slomljena srca, da ožive. Zora već sviće, dolazi dan i kraj tvojih muka. srca gore, evo zore….

Ustani danas ranije, pomoli se i zavapi Bogu. Sjeti se da te on voli, to više što si patnik. Sjeti se da je Bog svemoguć, prihvati svoje muke i predaj ih u njegove ruke. Doživjet ćeš kako prihvaćena patnja oslobađa od patnje kad je s Isusom. Nemoj očajavati jer dan se bliži!

Svete Mise ZORNICE u našoj župi počinju u 06.00 svako jutro. Pozivamo sve a osobito mlade da redovito dolaze na zornice tijekom cijelog adventa.

PRVA DOŠAŠĆA 29.11.2015.

Zagrebački pomoćni biskup dr. Valentin Pozaić predvodit će misno slavlje prve nedjelje došašća 29. studenoga u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku. Misa zornica započinje u 06.00 sati.

Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Skip to content