Novosti

NATALITET – Istražili smo koliko se beba rađa u Krapinsko-zagorskoj u županiji

Zagoraca sve je manje. Govore to podaci koje smo prikupili s različitih strana. Na području Krapinsko-zagorske županije unatrag tri godine prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježi se pad broj novorođenčadi. U 2009. bilo je 1282, u 2010. 1265, a u 2011. 1179 beba. Dakle, to su skupni podaci za sve bebe rođene s prebivalištem u Zagorju, a rođene su u zabočkoj, zagrebačkoj ili u nekoj drugoj bolnici. U Općoj bolnici Zabok u 2009. godini rođene su 1004 bebe, u 2010. 1113 beba, u 2011. 938, a do 30. 6. ove godine u zabočkoj je rađaonici rođeno 458 novorođenčadi.

Novi trend rađanja iznad 35

– Definitivno da broj poroda u našoj bolnici pada. No, ipak jedan dio mama rađa u zagrebačkim bolnicama. Žene zadnjih par godina rađaju ili relativno mlade između 18 i 19 godina ili između 35 i 40 godina. Takav trend je bio zadnjih 2-3 mjeseca, kada smo imali prvorotkinje iznad 35 godina. To nije pravilo za cijelu godinu. Mame u našoj bolnici rađaju najčešće prvi ili drugi put, ili im je to peta ili šesta beba. Mali ‘baby boom’ očekujemo u kolovozu. Taj je mjesec jači po broju poroda – doznajemo iz razgovora sa zamjenicom glavne sestre na Odjelu ginekologije i porodništva OB Zabok Snježanom Buzjak. Ove godine rodilo se više dečkića, a i pravilo je da muških beba bude svake godine više. Ne puno više, tek za par postotaka. Tako je priroda napravila, jer muški imaju kraći životni vijek, jedno je od logičnijih objašnjenja koje smo dobili u bolnici.

Uz više braće ljepše se odrasta

Zašto natalitet nije u porastu, naša sugovornica opravdava teškom socijalnom slikom u našoj županiji. – Obitelji koji rade, bore se, teško da mogu imati puno djece, no obitelji sa četvero djece ulijevaju nadu u bolje sutra. To nije puno, ako roditelji rade. Tada se mogu brinuti o njima, a i ljepše je kada ih ima više u obitelji. Tada djeca ljepše odrastaju. Najvažnije da ih roditelji nauče poštovanju, razumijevanju i moralnim vrijednostima – mišljenja je sestra Buzjak.

Dr. med. Jadranka Šanjug, subspecijalista fetalne medicine i opstetricije u OB Zabok rekla nam je kako su od nedavno u OB Zabok rađaonice odijeljene gipsanim pločama, odnosno napravljena su tri rađaonska boksa tako da trudnice imaju svoj intimni prostor i uz njih može porodu prisustvovati suprug ili bliska osoba. U rađaonicama se nalaze i lopte za pilates. U sve to i sami smo se uvjerili. Dodala je i kako je uvjet da prije toga suprug i buduća mama prođu zajedno trudnički tečaj koji se odvija u bolnici zadnji četvrtak u mjesecu i besplatan je. Trudnice su za tečaj jako zainteresirane, baš kao što i tate prisustvuju porodu. Jedan dio prostora izdvojen je i za predrađaonu. Prema njezinim riječima, poroda je možda tek neznatno manje.

Više umrlih nego rođenih

– U OB Zabok dogodi se da bude na dan 5 poroda, pa drugi dan ni jedan, pa 3 …Kad bi dnevno bila tri poroda kroz cijelu godinu bilo bi idealno raditi – smatra dr. Šanjug koja je uvijek za to da se u 21. stoljeću ženi skrati i obezboli porod, iako puno njezinih kolega smatra da porod treba čekati da dođe prirodno. Spomenula je i jednu alternativnu bolnicu u Kranju gdje po noćuinema poroda, jer sve se to riješi kroz dan. Činjenica je da mladi sve kasnije stupaju u brak ili se teško odlučuju na roditeljstvo zbog više razloga: nezaposlenost, nesigurnost posla, ‘tjeranje’ karijere… Zakazali su i vječni neženje, ali i Zagorci koji su se odali alkoholu i izgubili interes za brak i obitelj. Jest, da se unatrag par godina smanjuje broj rođenih Zagoraca i Zagorki, no brojke nisu prevelike. Međutim, broj umrlih je duplo veći.U 2009. umrlo je 1987 ljudi, 2010. 1916, a prošle godine 1862. Dodajmo i kako je u Zagorju u 2009. sklopljeno 675 brakova, a razvedeno 111 parova, u 2010. 647, a razvrgnuto 134, dok se u 2011. godini za brak odlučilo 612 parova, a razvelo 145. Nimalo blistava budućnost, no ne treba gubiti nadu dok god ima svijetlih primjera obitelji s više djece kako što su to dvije mame i jedan tate koji su o obitelji i djeci progovorili i za naš list.

Ličanka Ivanka Peer koja se udala u Pregradu rodila je trećeg sina Jakova. Ivana je zaposlena doma kao kućanica, a još brine i 6-godišnjem Davidu i 5-godišnjem Luki. Kaže kako njoj i suprugu djeca ne predstavljaju nikakav financijski problem, a treću bebu su planirali.

Ivanka Sente iz Svetog Križa Začretja po četvrti put je postala mama. Ivanka je zaposlena kao spremačica u bolnici Sveta Katarina, a zaposlila se kad su djeca bila već dovoljno odrasla. Cure su stare 19, 5 i 18 godina, a sin 12 godina.

– Veselimo se novoj prinovi – rekla je novopočena mama koja četvrto dijete nije planirala. Povodila se za onom da ako ima za treće, ima i četvrto dijete, ali i ne isključuje da su financije jako bitne.

Među obitelji s četvero djece ubraja se i Mladen Koprek, direktor Tondacha u Bedekovčini, koji je upravo primjer uspješnog poslovnog čovjeka koji pronalazi vremena za svoju obitelj.

– Imamo Marka (25), Juru (19), Josipa (12) i šećer na krajuPaulu (11). Nismo striktno planirali četvero djece, ali smo supruga Sunčica koja je učiteljica razredne nastave i ja od početka znali da želimo imati više djece. Naš stav je da djeca nisu prepreka poslovnom angažmanu, te da čim je obitelj veća da je tada i radost veća. Samo što prerano odrastu – nostalgičan je bio Koprek.

– Nekakav prosjek je da obitelj ima dvoje djece. Evo, nas je šestero i lijepo nam je.Možda izgleda da je nama lakše odgajati djecu jer sam direktor i imam veći životni standard, no mi nismo razmišljali na taj način. Najvažnije od svega je djeci usaditi moralne vrijednosti – rekao je Koprek.Koprek razlog što se mladi sve teže odlučuju na brak i potomstvo ne vidi toliko u financijama,već više u komociji koju mladi gube dolaskom novog bića u njihov život.

U KZŽ prema popisu iz 2011. živi 133.064 stanovnika. U tih deset godina broj se smanjio za 9.369 stanovnika ili 6, 58 posto. Nestao je tako grad veličine Zaboka. Svi gradovi i općine zabilježili su pad broja stanovnika, osim Stubičke Toplice koje su zabilježile porast od 2,25 posto.

Buzjak: Definitivno da broj poroda u našoj bolnici pada. No, ipak jedan dio mama rađa u zagrebačkim bolnicama.Žene zadnjih par godina rađaju ili relativno mlade između 18 i 19 godina ili između 35 i 40 godina. Takav trend je bio zadnjih 2-3 mjeseca, kada smo imali prvorotkinje iznad 35 godina. Kolovoz je mjesec kada očekujemo veći broj poroda.

Dr. med. Jadranka Šanjug, subspecijalista fetalne medicine i opstetricije u OB Zabok rekla nam je kako su od nedavno u OB Zabok rađaonice odijeljene gipsanim pločama, odnosno napravljena su tri rađaonska boksa tako da trudnice imaju svoj intimni prostor i uz njih može porodu prisustvovati suprug ili bliska osoba.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content