Novosti

NAVODNJAVANJE TERENA NK MLADOST

Tijekom prosinca 2019.g. na Sportskom centru Zaseka, ugrađen je sistem za automatsko navodnjavanje glavnog nogometnog terena.

Projektiranim rješenjem navodnjavanja nogometnog igrališta ugrađeno je 16 pop-up rotora izvan linija terena i 8 pop-up rotora u sredini terena. Ugrađeni su pop-up rotor koji se uglavnom koristi u navodnjavanju golf igrališta, te imaju velike domete uz snažan mlaz vode i ravnomjernu vodenu zavjesu. Svaki rotor u kućištu ima ugrađen elektro ventil što omogućava pojedinačno upravljanje svakim uređajem i prilagodbu vremena rada ovisno o izloženosti dijela terena suncu. Rotori su spojeni preko zglobnog priključka na obodnu PE cijev promjera 90mm, koja je prethodno ugrađena u rov. Rotor je povezan na signalni kabel za upravljanje navodnjavanjem. Zbog velikog dometa obodnih rasprskivača centralni dio terena navodnjava se sa svega 8 pop-up rotora. Za ovakav sustav navodnjavanja potrebno je na priključku igrališta osigurati protok od 22 m3/h pri pritisku 7 bara. Uz takve hidrauličke uvjete moguć je istovremeni rad dvaju obodnih pop-up rotora.

S obzirom da je u terenu svega osam pop-up rotora pojednostavljeno je održavanje i zamjena trave u posudama na rotorima u sredini terena u odnosu na tipska rješenja s više rasprskivača unutar linija igrališta.

Pop-up rotor najpopularniji je uređaj za navodnjavanje sportskih terena u svijetu i ugrađuje se jednako na igrališta nižerazrednih klubova i na najprestižnije svjetske stadione. Za upravljanje sustavom koristi se modularni programator navodnjavanja s odgovarajućim brojem raspoloživih stanica.

Na kraju je bitno napomenuti, da se voda za automatsko navodnjavanje koristi iz bunara, koji je također financirao Grad Zabok tijekom srpnja 2014.g.

Radove na automatskom navodnjavanju je izvodio obrt za proizvodnju i usluge HM, Zagreb, Sveti Duh 125, a ukupna vrijednost investicije iznosi 137.000,00 kn.

Autor: Danijel Tuđa, ing, građ.

POP-UP ROTOR

Skip to content