Novosti

Nekad Županijska bolnica, danas ruglo grada

Dok Opću bolnicu Zabok potresaju afere oko zapošljavanja umirovljenih liječnika i rada dječje kirurgije, bivša zgrada Županijske bolnice zjapi prazna i uništena.

Išarano, razbijeno, zapušteno…

Nemali broj Zabočana zgraža se nad sudbinom bivše zgrade bolnice koja je nekoliko godina nakon preseljenja, ostavljena, zapuštena i u velikoj mjeri devastirana. Osim što je zarasla u korovu i živici, zgrada je išarana sprejevima, a razbijena su gotovo sva stakla. No pravi šok slijedi kada uđete u unutrašnjost bolnice. Sve ono što je od opreme ostalo u zgradi, poput kreveta i ormarića, u potpunosti je uništeno, razbijeno i pošarano. Koliko je žalosno da takva zgrada propada i da je ruglo grada, svjedočili su nam i slučajni prolaznici koji su se našli u blizini zgrade za vrijeme našeg fotografiranja. – Ne možeš vjerovati u što se pretvorila ova zgrada. Prostor rodilišta potpuno je uništen i pošaran. Katastrofa – govorili su neki dok su drugi govorili kako se stanovnici okolnih zgrada neprestano žale da se unutar zgrade okupljaju mladi koji piju, viču i lupaju. I u vrijeme našeg posjeta spomenutoj zgradi, u nju su bez ikakvog ustezanja ulazili srednjoškolci, a o tome da često borave tamo svjedoče i prazne boce alkohola te zidovi ispisani s vulgarnim porukama. Kakva je budućnost stare zgrade bolnice zanima mnoge, a ponajviše Zabočane. Nekoliko se godina govorilo kako će se zgrada prenamijeniti u starački dom, no od najava se nije ostvarilo ništa. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao nam je da je zgrada u vlasništvu Županije pa grad Zabok ne može poduzimati nikakve poteze. – Zasada se nažalost nije uspjelo riješiti pitanje uređenja umirovljeničkog doma u prostorima zgrade iz raznih političkih i financijskih razloga – rekao je Hanžek te dodao da je veliki problem to što nema odgovorne tvrtke koja bi vodila brigu i kontrolu o tome da se zgrada ne oštećuje i ne devastira. Istaknuo je da mu je žao da objekt na tako dobroj lokaciji u gradu zjapi prazan i uništen, no za sada nema nekog konstruktivnog rješenja u rješavanju tog problema.

Je li rješenje na vidiku?

Budući da je zgrada u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije za komentar smo pitali i županicu Sonju Borovčak. – Radimo na tome da se ipak realizira projekt umirovljeničkog doma. Uskoro ćemo imati neke sastanke i razgovore kako da na najbolji način riješimo taj problem. Financijska kriza usporila je čitav proces- rekla nam je županica te je naglasila da će se, ako projekt doma ne bude realiziran, zgrada biti namijenjena za neku drugu ustanovu ili djelatnost u skladu s urbanističkim planom grada Zaboka. O činjenici da se zgrada sustavno uništava županica je rekla da to više govori o ljudima koji to rade te da je Županija obavijestila policiju da pripazi na objekt no da bi angažiranje zaštitarske službe bilo preskupo. Budući da je župni ured zabočkog župnika Marijana Culjaka smješten nasuprot napuštene zgrade, za vrijeme fotografiranja i on nam je posvjedočio o divljanju mladih unutar stare zgrade bolnice. – Vikendom se vrlo često može čuti lupanje i vikanje, a ljudi su čak počeli u unutrašnjost bolnice dovoziti otpad u vidu stare i iznošene robe. Apelirao sam nekoliko puta da se to očisti, da se uredi okoliš, no ništa se nije dogodilo po tom pitanju. Ako u sljedećih nekoliko dana ne bude nekog rješenja, zajedno s građanima pokrenut ću akciju da se to malo očisti. – rekao nam je velečasni Culjak. Sav napisani tekst ne može dočarati u kakvom je stravičnom stanju zgrada bolnice koja je već dosad mogla biti prenamijenjena i iskorištene u korisne svrhe. Gdje je zakazalo, i je li u pitanju teška financijska situacija ili samo nemar, teško je reći. Tješe jedino najave županice Sonje Borovčak da će se na problemu napuštene zgrade početi raditi, a hoće li se štogod riješiti, pokazat će vrijeme.

Osim što je zarasla u korovu i živici, zgrada je išarana sprejevima, a razbijena su gotovo sva stakla. No pravi šok slijedi kada uđete u unutrašnjost bolnice. Sve ono što je od opreme ostalo u zgradi, poput kreveta i ormarića, u potpunosti je uništeno, razbijeno i pošarano.

I u vrijeme našeg posjeta spomenutoj zgradi, u nju su bez ikakvog ustezanja ulazili srednjoškolci, a o tome da često borave tamo svjedoče i prazne boce alkohola te zidovi ispisani s vulgarnim porukama.

Izvor: Zagorski list

Skip to content