Novosti

NESVAKIDAŠNJA OPORBA

Druga sjednica zabočkog Gradskog vijeća prošla je bez oporbenih vijećnika HDZ-a i vijećnika s liste grupe birača čiji je nositelj Branko Piljek. Oni su odlučili ne dolaziti na sjednice i održavati svoje. Tako su u Zaboku prošlog tjedna održane čak tri sjednice.

Oporba nelegalno provodi vlastite sjednice, a zapisnike poštom šalje u Grad

Iako su oporbeni vijećnici na sjednicu poslali zapisnike sa svojih sjednica, nijedna odluka navedena u tim papirima nema pravne osnove i nije pravovaljana. Odluke se mogu donositi jedino na službenim sjednicama Gradskog vijeća, a vijećnicima se mogu nazivati samo oni koji na tim sjednicama prisustvuju – objasnila je pročelnica Natalija Gretić.

Da se u Gradskom vijeću Grada Zaboka događa nešto jedinstveno kada je u pitanju lokalna samouprava u Republici Hrvatskoj, jasno je bilo nakon što su prošle srijede, na sjednici Gradskog vijeća, vijećnicima i novinarima podijeljeni materijali s dvije sjednice koje je oporba održala samostalno.

Toga nema nigdje

Naime, nakon što su vijećnici HDZ-a i liste birača na čelu s Brankom Piljekom napustili prošlu sjednicu jer im nije pripalo mjesto potpredsjednika, odlučili su na službene sjednice više ne dolaziti nego ih održavati samostalno. Tako su svoj zapisnik s vlastite sjednice poslali i HDZ-ovci i Piljekovi vijećnici. Sukladno tome, u Zaboku su održane čak tri sjednice Gradskog vijeća što je po svemu sudeći, jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Ipak, oporbene sjednice i ona službena sjednica razlikuju se u ključnoj točci – oporbene sjednice nemaju nikakvu pravnu osnovnu, odnosno, nelegalne su. – Iako su oporbeni vijećnici na sjednicu poslali zapisnike sa svojih sjednica, nijedna odluka navedena u tim papirima nema pravne osnove i nije pravovaljana. Odluke se mogu donositi jedino na službenim sjednicama Gradskog vijeća, a vijećnicima se mogu nazivati samo oni koji na tim sjednicama prisustvuju – objasnila je pročelnica Natalija Gretić. Na temu nedolaska oporbe nadovezao se i gradonačelnik Ivan Hanžek. – Ja sa tom gospodom mogu sjesti i popričati jedino onda kad se javno ispričaju za sve prljavo što su činili u kampanji. Otišli su predaleko sa klevetama i vrijeđanjima – istaknuo je Hanžek. Rekao je da su oporbeni vijećnici zapravo izdali birači koji su glasali za njih jer nedolascima na sjednice ne zastupaju njihove interese, a to su obećavali.

Društveni dom i za stanovnike Prosenika Začretskog

Valja reći da je na dnevnom redu bilo čak 15. točaka. Izvješće o poslovanju Komunalnog iznio je Rajko Turk koji je naglasio da tvrtka posluje s dobiti te da su sve usluge zbrinjavanja komunalnog otpada uspješno odrađene. -Zadržali smo jednaku brojku zaposlenih, a zadržali smo i tempo obnavljanja voznog parka tako da nam je najstarije vozilo ono od tri godine, a najmlađe ono od tek mjesec dana – dodao je Turk te istaknuo da je u pripremi novi zakon o otpadu zahvaljujući kojem će domaćinstva dobiti kante za sortiranje otpada. O radu Plavinke i izvješću o poslovanju govorio je direktor Krešimir Končevski ističući da tvrtka dobro posluje te da su skromni u trošenju gradskih sredstava. – Mi nemamo nova vozila, ali nas stara još uvijek dobro služe i mnogo nam je jeftinije njihovo održavanje nego, primjerice, otplaćivanje kredita za nova vozila – objasnio je direktor Plavinke. Direktorica zagorskog aerodroma, Sandra Mičin iznijela je novosti u radu i uređenju rekavši da je aerodrom dobio odobrenje za upotrebu letjelišta. Dražen Sinković iznio je podatke o poslovanju Vatrogasne zajednice grada Zaboka i Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi, a jednoglasno je donesena odluka i o priznavanju prava vlasništva Trgocentru nad trgovinom u Špičkovini. Iako se na dnevnom redu našla i točka o promjeni načina isplaćivanja naknade vijećnicima Gradskog vijeća, odnosno da naknadu dobivaju samo ako dođu na sjednicu, a ne na mjesečnoj bazi, nju je gradonačelnik opozvao rekavši da novi prijedlog i nije najbolje definiran i sročen. Jednoglasno je donesena i odluka o kupnji nekretnine za društveni dom u Proseniku Začretskom. -U Proseniku je na inicijativu mještana izgrađeno malo nogometno igralište, no potreba za društvenim domom i dalje je ostala goruće pitanje. Uspjeli smo pronaći nekretninu koja bi odgovarala toj namjeni, a cijena joj je 51, 963, 44 kune – rekao je Hanžek. Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog. Ljetni odmor zakazan je od 26. srpnja do 19. kolovoza i u tom se terminu sjednice neće sazivati, barem ne one službene i legalne.

Hanžek: Ja sa tom gospodom mogu sjesti i popričati jedino onda kad se javno ispričaju za sve prljavo što su činili u kampanji. Otišli su predaleko sa klevetama i vrijeđanjima

Pročelnica Gretić: Pravovaljane se odluke mogu donositi jedino na službenim sjednicama Gradskog vijeća. Gradsko vijeće odlučuje na sjednicama, a član Gradskog vijeća ima pravo i dužnost prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća
Zapisnik s vlastite sjednice poslali i HDZ-ovci i Piljekovi vijećnici. Sukladno tome, u Zaboku su održane čak tri sjednice Gradskog vijeća što je po svemu sudeći, jedinstven slučaj u Hrvatskoj.

Izvor: Zagorski list

Skip to content