Novosti

NIKOLA ĐUREK DOBITNIK VELIKE NAGRADE HRVATSKOG DIZAJNERSKOG DRUŠTVA ” ICO-D EXCELLENCE AWARD” ZA “OSNOVE OBLIKOVANJA PISMA”

U sklopu otvorenja IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1718, 25.10.2018. u Muzeju za umjetnost i obrt održana je svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama izložbe, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, Ico-D Excellence Award te Nagrada HDD-a za životno djelo.

Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva – Ico-D Excellence Award, dodijeljena Nikoli Đureku i Frank E. Bloklandu ZA OSNOVE OBLIKOVANJA PISMA.

OBRAZLOŽENJE:

O dobitniku Velike nagrade odlučuje Međunarodni ocjenjivački sud Izložbe 1718, a odluka je objavljena na otvorenju Izložbe, 25. listopada 2018. u Muzeju za umjetnost i obrt.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Selekcijska komisija Izložbe hrvatskog dizajna 1718 nominira tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a PRONAGRAĐENI je projekt našeg poznatog Zabočana Nikole Đureka Osnove oblikovanja pisma.

autori: Frank E. Blokland, Nikola Đurek suradnici: Marko Hrastovec (dizajn, uređivanje), Dejan Kršić, Hrvoje Živčić, Igor Čaljkušić (uređivanje), Krešimir Bobaš (lektura), Vlatko Broz, Mirna Herman-Baletić, Catelijne van Middelkoop (prijevod) izdavač: DVK UMAS, Split 05/2018

OPIS PROJEKTA: Knjiga je nastala suradnjom dvojice različitih autora, ponešto različitih generacija, iz različitih društvenih konteksta i tipografskih tradicija – jednog iz Nizozemske i drugog iz Hrvatske. Knjiga je istodobno prijevod i original. Započeta kao prijevod već klasičnog udžbenika nizozemske tipografske škole, nadograđena je i nadopunjena rezultatima Đurekovih istraživanja i usustavljivanja promišljanja specifičnosti tipografskog zapisivanja hrvatskog jezika. Osim dizajnerima i studentima dizajna namijenjena je svima zainteresiranima za povijest pisma i tipografije te kaligrafsko pisanje.

OBRAZLOŽENJE SELEKCIJSKE KOMISIJE:„Udžbenici iz područja dizajna kod nas su rijetki, a još su rjeđi oni za područje dizajna tipografije i oblikovanje tipografskih pisama. Značajnija izdanja koja su dodirnula ovu temu – Tipografsko oblikovanje (1963.) i Tipografski priručnik (1985.) Franje Mesaroša – objavljena su prije više od trideset godina. Ovo je drugo izdanje Odsjeka za Dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu iz područja tipografije (nakon knjige Potez: teorija pisanja Gerrita Noordzija), koje uz praktičan prikaz Noordzijeve didaktičke metode i pisanja različitim perima, donosi i pravila o spacioniranju, položaju i veličinama dijakritika, te stvaranju digitalnog pisma iz kaligrafskog pisanja. Knjiga je pisana stručno, ali jasnim i razumljivim stilom, te je kao početnica osim dizajnerima i studentima dizajna namijenjena svima zainteresiranima za povijest pisma i tipografije, te za kaligrafsko pisanje. Knjiga je na neki način sinteza odnosa koji je u posljednjih desetak godina uspostavljen između naše lokalne sredine i Odsjeka za tipografiju i medije pri Kraljevskoj akademiji za umjetnost u Haagu, jer se oko knjige okupilo nekoliko polaznika Type&Media koji su u zadnjih desetak godina na sveučilištu u Zagrebu i Splitu predavali znanje koje su skupili u Nizozemskoj (Nikola Đurek, Hrvoje Živčić, Marko Hrastovec), ali koji istovremeno pokazuju kako se oblikovanje pisma i kod nas udomaćilo kao opcija održivog zanimanja.“

ISKRENE ČESTITKE !

Više napoveznici:http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-1718-otvorenje-i-nagrade/

Skip to content