Novosti

Noć muzeja ’18 u Zaboku 26. 01. 2018.

PROGRAM:

Izložba: 17:00 – 20:00
Vizualni projekt u organizaciji Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučkog otvorenog učilišta Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka:
Izložba učeničkih radova pod nazivom „Noć muzeja ­– snovi u likovnom stvaralaštvu djece i mladih“

Izložba: 17:00 – 20:00
„Sport u Zaboku – brže, više, jače…“ – izložba pehara, priznanja, članaka, te raznih drugih predmeta koji govore o povijesnim uspjesima zabočkog sporta

Predavanje: 18:00 – 19:00
„Povijest sporta u Zaboku“
predavačica: Sandra Turković, dipl.oec
Predsjednica Rukometnog kluba Zabok i članica Izvršnog odbora Sportske zajednice grada Zaboka

Noć muzeja 2018. održava se pod naslovom Muzeji i sport : brže, više, jače./ citius, altius,

Naglasak manifestacije je na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, te na poticanju lokalnih inicijativa za očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva. Sport, prema opće prihvaćenim definicijama je skup tjelovježbenih aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva. Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, a uključena su i sportska udruženja, pojedinci, navijači i natjecanja, ali i znanost, umjetnost i politika. Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup. Iako, u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno se prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, koja je danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Pripremila: Bojana Birač

Skip to content