Novosti

Nova pravila za nezaposlene, na što imate pravo, a što više ne morate

Nezaposleni više neće morati svaki mjesec do Zavoda za zapošljavanje kako bi dobili žig, ostali u evidenciji nezaposlenih te na taj način ostvarivali svoja prava.

Nezaposleni više neće morati svaki mjesec do Zavoda za zapošljavanje kako bi dobili žig, ostali u evidenciji nezaposlenih te na taj način ostvarivali svoja prava.

Umjesto toga imat će obvezu putem e-maila ili telefonom javiti se svom savjetniku barem jednom u četiri tjedna, ali i pokazati mu da su aktivno tražili posao, piše Dnevnik.hr.

U HZZ-u smatraju da će nova promjena znatno pomoći nezaposlenima koji traže posao.

‘Individualne konzultacije su prije svega radi toga da nezaposleni dobiju informaciju o slobodnim radnim mjestima, da su u tijeku i da imaju taj bliski kontakt sa svojim savjetnikom’, izjavila je zamjenica ravnateljice HZZ-a Kristina Alerić.

Nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć više neće izgubiti pravo na naknadu čim pronađu posao, već će jedan mjesec primiti pola, a sljedeći mjesec četvrtinu naknade.

‘Tranzicija je osmišljena da bi nezaposlenima izašli u susret i pomogli im u prilagodbi na zapošljavanje. Osobi koja će dobiti zaposlenje vjerojatno će se povisiti troškovi odmah u startu, počevši od kupovine odijela, pa sve do osiguravanja prijevozne karte’, izjavio je Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih.

U prosincu je posao pronašlo gotovo 12 tisuća građana, a trenutačno je na Zavodu objavljeno nešto manje od 6 i pol tisuća slobodnih radnih mjesta.

Na Zavodu su, prema posljednjim podacima, 376.874 nezaposlena. Premda nova pravila neće smanjiti nezaposlenost, u svakom slučaju će smanjiti gužve na zavodima za zapošljavanje.

Izvor: Dnevnik.hr/Zagorje.com

Skip to content