Održana je prva radionica zdravoga kuhanja za djecu u novom ciklusu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok za novu generaciju djece.
Nagrađivani projekt „Zdravo i fino“ koji se održava kontinuirano već 12 godina kreće u svoj novi ciklus i to s novom generacijom djece, članica i članova također novoosnovanog Dječjeg foruma DND-a Zabok koji su s nestrpljenjem iščekivali već nadaleko poznatu radionicu zdravoga kuhanja. Radionica je i ovog puta okupila iskusnu i uhodanu kuharsku ekipu na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes u sastavu: Anka Ilinčić, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Dubravka Kolarić, Petra Poslek, Mia Gvozdić Michl, Igor Jadan, kao i naših novih snaga iz Dječjeg gradskog vijeća i foruma, nekadašnjih polaznika radionica: Helena Ban i Jakov Marković – rekla je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.
‘Za temu ove radionice i nove polaznike odabrali smo nešto jednostavniju po pripremi, ali po temi jako važnu radionicu, a to je priprema međuobroka te smo je nazvali „NAMAZI – NAMAŽI, PA SMAŽI!“ Međuobroci su važni obroci tijekom dana, kako za djecu tako i za odrasle, jer su to obroci koje konzumiramo između svakodnevnih obveza (u školi, na poslu, prije i poslije glavnih obroka), tako da su nam često to i „slabe“ dnevne točke. U trenutku kad nas uhvati glad, umjesto, da imamo pripremljen/ili si pripremimo nešto jednostavno i zdravo, posežemo za grickalicama, pecivima, brzom hranom, koja nas zasiti, a nije bogata nutritivnim vrijednostima niti zdrava. Zato su zdravi namazi savršeni za sendviče, uz neki zdravi kreker, a pripremaju se, gotovo, od svih vrsta namirnica. Na radionici smo tako radili tri vrste humusa (slanutak s različitim okusima i začinima) i namaz od crvene leće, namaz od avokada (guacamole) i zeleni namaz od tofua i baby špinata (kombinirajući povrće), namaz (paštetu) od gljiva, te namaz od bučinih sjemenki i kremasti „sir“ – namaz od indijskih oraščića kao primjere namaza od orašida. Namaze smo mazali na domaće kruhove sa sjemenkama suncokreta i bundeve, te slagali u sendviče uz sirove komadiće povrća, salate i ukiseljeno povrće. Jutro smo započeli integralnim vaflima s kakaom, uz sladak i aromatičan napitak čaj latte i čaj od đumbira, a radionicu završili sirovim desertom, tortom s datuljama i bananama, posluženu s bio šlagom i sirupom od datulja. I ovaj put smo oduševili djecu novim okusima, za mnoge i po prvi put degustirane, opravdajući već poznatu stvar za naš projekt, a to je da zdrava hrana, itekako, može biti i fina’ – dodala je i zaključila Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja.
Svoje dojmove podijelila je Mihaela: „Na radionici mi je bilo jako lijepo, uzbudljivo i zabavno. Hrana je bila prefina, nisam ni znala da tako fina hrana može biti zdrava. Voditelji grupa i svi odrasli su bili jako ljubazni. Svi su odlično odradili svoj posao, a mislim da sam i ja. Naučila sam pripremati puno novih, zdravih recepata i probala sam puno nove i zdrave hrane. Definitivno ću ponovo doći na tu radionicu.“ Nika se također nadovezala: „Na radionici mi je bilo super. Uživala sam od prve do zadnje minute. Naučila sam mnogo novih stvari koje ću rado primijeniti u kuhanju zdravih obroka kod kuće. Radujem se novim radionicama i novim zdravim obrocima.“
Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino je promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu debljine kod djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu Osnovne škole K.Š Gjalskog, a u travnju Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u Pazinu u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.
Radionice se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet te je DND Zabok za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, kao i namirnice zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Kolačići trećih strana
Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.
Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.
Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!