Novosti

O POTICAJIMA U POLJOPRIVREDI: Luka Čuljak, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove KZŽ

Javni pozivi i ovogodišnji natječaji objavljeni su na web stranici Županije www.kzz.hr/ mjere ruralnog razvoja

Dvije stvari, kada je riječ o poljoprivredi, moraju nam biti jasne, jer se ulaskom Hrvatske u EU bitno promijenio pojam poljoprivrede. Prvo, nitko ne daje i nitko ne može primiti nikakav proračunski novac ‘od oka’ ili na ‘lijepe oči’ i drugo, poljoprivredom se ne smatra vrt, okućnica, njiva ili jedna kravica za vlastite potrebe domaćinstva. Poljoprivreda je djelatnost koja proizvodi za tržište, a poljoprivredni se proizvođači razlikuju samo po veličini posjeda, vrstama proizvoda i količinama koje prodaju. O tome je možda trebalo poljoprivredne proizvođače više podučiti u pred pristupnom razdoblju, jer sada, kad već možemo povlačiti novac iz EU fondova, državnoga i županijskih proračuna, dio sredstava moramo koristiti za pripremu poljoprivrednika i njihovu edukaciju, ne o proizvodnji, nego o vođenju knjigovodstva, izradi projekata i predaji zahtjeva za sredstva. I naravno, računaju se samo registrirani poljoprivredni proizvođači. Poljoprivredne zadruge se gase jedna za drugom. Vrijeme je za nove oblike organizirana okupljanja poljoprivrednika.

Mjere ruralnoga razvoja

Luka Čuljak, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Krapinsko zagorske županije najavio je prije dva tjedna da se pripremaju javni pozivi za sredstva županijskoga proračuna namijenjena poljoprivredi. Prvi su natječaji objavljeni, pa smo ga zamolili da ih predstavi.

-U županijskom smo proračunu za 2014. godinu sveukupno za razvoj poljoprivrede osigurali 2,3 milijuna kuna. Od toga je 1,91 milijuna namijenjeno za osam mjera ruralnoga razvoja – za edukaciju, investicijska ulaganja, komercijalizaciju, promociju, agroturizam, samoopskrbna gospodarstva te integrirana i ekološka proizvodnja. Ostatak od 300 tisuća ide za razvoj lovstva, konjogojstvo i za neke određene projekte kao što su autohtone sorte vinove loze i slično. Prva sredstva koja poljoprivrednici dobivaju iz županijskoga proračuna za provedbu mjera ruralnoga razvoja u 2014. godini su sredstva za osposobljavanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za vođenje knjigovodstva za gospodarstvo, o čemu s Pučkim otvorenim učilištem u Krapini potpisali sporazum i gdje imamo 23 polaznika. KZŽ ih sufinancira iznosom od 1000 kuna po polaznika, a sam korisnik plaća preostalih 1400 kuna- rekao je Luka Čuljak.

Novi javni pozivi

Ovaj tjedan Županija će raspisati prvi javni poziv za mjere ruralnoga razvoja za edukaciju korisnika mjera ruralnoga razvoja. U sklopu te mjere su tri pod mjere – organiziranje predavanja, posjeti stručnim i znanstvenim institucijama te sudjelovanje na određenim predavanjima, okruglim stolovima, savjetovanjima, stručnim putovanjima i drugim, kako bi se moglo educirati naše poljoprivrednike, korisnike poticajnih mjera. To se odnosi na udruge koje organizirano idu u posjete, bilo u Sloveniju, Austriju ili Mađarsku, bilo unutar Hrvatske, kako bi mogli vidjeti kako tamošnji poljoprivrednici rade i kakve imaju proizvodnje i ulaganja.

-Isto tako s ovom mjerom bit će raspisan natječaj za pripremu projekata, budući da je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo javni natječaj za potpore u sektoru vinogradarstva i vinarstva iz omotnice za pomoć sektoru vinarstva 2014.-2018. – dodaje pročelnik. Zainteresiranima će Županije u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom pomoći u pripremi projekata s 50 posto potrebna iznosa, najviše do 50.000 kuna. Do konca godine bit će objavljeno i ostalih šest mjera ruralnoga razvoja.

Prošle je godine bilo više od dva milijuna kuna ulaganja u poljoprivredu. Županija je sudjelovala sa 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Ove je godine osigurano 400 tisuća kuna za pomoć poljoprivrednicima koji imaju do 30 krava, kako bi lakše opstali i zadržali proizvodnju. Oni do 10 krava dobivaju 500 kuna po kravi, do 20 dobivaju 400 kuna, a oni sa 30 dobivaju 300 kuna po kravi. S ukupno 6.319 krava, koliko ih je bilo upisano krajem prošle godine, imamo više krava nego na području Varaždinske županije.

Čuljak: Intencija je da naše poljoprivrednike pripremimo za tržište, kako bi proizvode mogli kvalitetno pripremiti i onda plasirati na tržište. Mi potencijala i kvalitete imamo, samo se trebamo dobro pripremiti. Lani se nije niti jedna proizvođačka grupa ili organizacija javila za sredstva. Ovogošnji natječaj objavljujemo u lipnju.

Izvor: Zagorski list

Skip to content