Novosti

OB Zabok bit će u vlasništvu države tri godine

U godinu dana Vlada treba sanirati dug te još naredne dvije godine upravljati bolnicom, sanacijskog upravitelja imenuje Ministarstvo zdravlja, koju nakon toga vraća osnivaču

Proteklog tjedna (30. siječnja) većina vijećnika Krapinsko-zagorske županije donijela je Odluku kojom poziva Vladu Republike Hrvatske da pokrene postupak sanacije Opće bolnice Zabok. Razlog tome je nemogućnost da Županija, kao osnivač bolnice, sama riješi njezine obaveze koje su 31. prosinca 2012. godine iznosile 36.220.369,22 kuna, a dospjele nepodmirene obveze bile su 28.298.357,61 kuna. U godinu dana Vlada treba sanirati dug te još naredne dvije godine upravljati bolnicom, sanacijskog upravitelja imenuje Ministarstvo zdravlja, koju nakon toga vraća osnivaču. Treba naglasiti da su i ostale bolnice diljem Hrvatske u velikim minusima, kao primjer je spomenuta čakovečka bolnica gdje je dug tri puta veći od onoga koji ima naša. No, kod toga treba reći, što je više diskutanata isticalo, da je županijski upravljački tim nad bolnicom imao samo ne baš učinkovitu vlast. Naime, sve važne odluke, za financijsko stanje, kao što je npr. mjesečni limit sredstava, određivao je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a jednako tako drugi su potpisivali kolektivne ugovore kojima se određuju plaće i ostala financijska prava zaposlenih.

Protiv prijenosa osnivačkih prava

Vijećnici iz oporbenih redova, HDZ i ZDS, nisu bili protiv sanacije Bolnice. No, protivili su se prijenosu osnivačkih prava s Krapinsko-zagorske županije na državu. Vijećnici HDZ-a kako je to naglasio Žarko Tušek rješenje vide u povećanju limita ili pak sanaciji uz pismenu garanciju da Zagorci neće izgubiti svoju bolnicu. Tu je bojazan kategorički odbacila županica Sonja Borovčak.

Ispada da su ovaj put Zagorci bili naivni, jer su štedjeli, dok su drugi u to vrijeme bili rastrošniji glede nabavke razne opreme, istaknuto je u raspravi, jer su bolnice stavljene u isti koš, bez obzira na visinu dugovanja. Ostaju nam sve sadašnje djelatnosti koje se pružaju u toj bolnici. Sanacija neće ići, kako se obećava, na račun smanjivanja razine zdravstvenih usluga. Bolnicu nam nitko neće uzeti, ne dolazi u obzir nikakva prodaja, nikakva privatizacija – poručila je županica. Vijećnici HDZ-a kao i ZDS-a, čiji su amandmani odbačeni, bili su suzdržani pri donošenju Odluke.

HDZ ne vjeruju u ekonomsku isplativost Doma

Na spomenutom županijskom skupštinskom zasjedanju još je jedna točka dnevnog reda izazvala raspravu. Vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o odabiru najpovoljnije ponude za prodaju prostora bivše bolnice u Zaboku, koja je namijenjena za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe. Najavljujući da će biti suzdržani kod glasanja, Branimir Jerneić (HDZ), uz ostalo pohvalio je rad arhitekta. No, on ne vjeruje, kako je rekao, u ekonomsku isplativost projekta s obzirom na lokaciju i da je to, kako je rekao, rezultat političkog trgovanja SDP-a s HSU-om. Najupitnijim drži podatak da je zemljište kupila tvrtka koja se bavi gradnjom, a ne ona koja se obavi djelatnošću zbrinjavanja starih i nemoćnih. Tako da je upitno tko će sutra, odnosno za 30 mjeseci kada sve treba biti gotovo, i otvoriti i poslovati u novom domu. Županica Borovčak odbacila je tvrdnje o političkoj trgovini. Ona i dalje tvrdi da je lokacija jako dobra i u svakom slučaju će to biti objekt ne samo na ponos Krapinsko-zagorske županije nego i onom koji će ga realizirati. Vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o prodaji spomenute nekretnine ETI INŽENJERING-u d.o.o. i to sa namjenom izgradnje Doma. (Drago Kozina)

Lijevi krak novog doma obuhvaća sadašnji stari prostor Bolnice, a desni će se biti novosagrađen Zgrada gdje je nekad bilo laboratorij bit će srušena.

U raspravi sudjelovali vijećnici: Branimir Jerneić, Žarko Tušek, Nina Gradiški Zrinski, Stjepan Lojna, Stanko Majdak, Vlasta Hubicki, dr. Ivan Švajger, ravnatelj Zagorske bolnice.

Odluke o pozivu Vladi RH-a da pokrene postupak sanacije Opće bolnice Zabok i o prodaji prostora stare bolnice donijeta je većinom glasova.

Bolnicu nam nitko neće uzeti, ne dolazi u obzir nikakva prodaja, nikakva privatizacija – poručila je županica. Vijećnici HDZ-a kao i ZDS-a, čiji su amandmani odbačeni, bili su suzdržani pri donošenju Odluke.

Izvor: Zagorski list

Skip to content