Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo za ravnopravnost spo­lova Grada Zaboka i Savjet mladih Grada Zaboka održat će zajedničku sjedniocu koja će se održati U UTORAK, 20. STUDENOG 2018. GODINE U 16,00 SATI u gradskoj vijećnici, soba broj 21, ZIVTOV trg 10/II kat.

D n e v n i r e d

1. Verifikacija Zapisnika s prošle sjednicre Povjerenstva za ravnopravnost spo­lova Grada Zaboka i Savjeta mladih Grada Zaboka

2. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. 11. 2018.

– informacija o stanju na području grada Zaboka 2018. koju će dati Tanja Cujzek ,

ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok i Vedran Draganić, načelnik Policijske

postaje Zabok,

3. Pitanja i prijedlozi.

Obrazloženje uz točku 2.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. studenog u cilju podizanja svijesti o ovom velikom problemu. Ove, 2018. godine, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje svjetska kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, cca. 38 % ubojstava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.

Načelnik Policijske postaje Zabok (ili zadužen predstavnik Policijske postaje ) će se u okviru ove točke osvrnuti na problem nasilja uopće.

PREDSJEDNICA POVJERENSTVA

Valentina Đurek, dipl. inf., univ. spec. oec.

PREDSJEDNICA SAVJETA MLADIH

Karla Trgovec,univ.bacc.ing.traff.

Skip to content