Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 5. 12. u 17 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku

I ove godine obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom, pridružujući se aktivnostima diljem svijeta, s glavnim ciljem – da se postigne jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Naš program uz ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom održat ćemo u srijedu, 5. prosinca s početkom u 17 sati u prostorima „Zelene dvorane“ u Zaboku.

Naš je glavni fokus ove godine na promjenama dosadašnjih diskriminirajućih smjernica u liječenju oboljelih od multiple skleroze, do kojih je nakon 20 godina došlo zahvaljujući prvenstveno ogromnom trudu i zagovaranju Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i svih članica te Hrvatskog neurološkog društva.

O ovim iznimno važnim promjenama govorit će doc. dr. sc. Mario Habek, neurolog KBC Zagreb i član Hrvatskog neurološkog društva, ujedno i jedan od najzaslužnijih stručnjaka koji su dali svoj doprinos izmjenama smjernica.

Bilo bi nam iznimno drago da sudjelujete te Vas molimo potvrdu dolaska najkasnije do utorka, 4. prosinca do 12.00 sati.

Veselimo se susretu!

Zašto nam je izmjena spomenutih smjernica tako važna? Možete li zamisliti da postoji bolest za čije liječenje niste smjeli biti stariji od 55 godina? Bolest od koje ste morali bolovati najmanje godinu dana ili imati barem dva pogoršanja u dvije godine da biste dobili terapiju? Bolest od koje niste mogli biti izliječeni, ali bi vam pravovremenim, što ranijim početkom terapije bile velike šanse u zaustavljanju njene progresije? Upravo to je bila stvarnost za više od 6.000 osoba oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj! Na sreću, kampanja „Je li liječenje MS-a i dalje lutrija?“ urodila je plodom te su od 22. studenoga 2018. izmijenjene smjernice HZZO-a u liječenju multiple skleroze, a osim ukidanja navedenih diskriminirajućih kriterija, u indikacije za liječenje uvršten je i primarno-progresivni oblik bolesti, tako da i oboljeli s tzv. EDSS 6 (stupanj progresije bolesti u kretanju uz pomoć jedne štake) imaju pravo na liječenje!

Skip to content