Novosti

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti 14. 11. 2018.

Povodom 14. studenog Svjetskog dana šećerne bolesti Koordinacijski odbor “Zdravi grad-Zabok” u suradnji s Općom bolnicom Zabok, Domom zdravlja KZŽ, Ljekarnom KZŽ i Zavodom za javno zdravstvo KZŽ organizira akcije mjerenja šećera u krvi i tjelesne težine uz savjete o zdravim navikama i o tome kako se nositi s problemima šećerne bolesti, te kako prevenirati da do bolesti ne dođe.

Srijeda 14. 11. 2018. od 8-10 sati u županijskoj ljekarni, od 10 – 12 sati u OB Zabok

Četvrtak 15. 11. 2018 od 9-11 sati Zivtov trg 10 u prolazu prema Lidlu

Pozivamo vas da se odazovete našim akcijama i na taj način pokažemo zajedničku brigu za naše zdravlje. Ove godine se obilježava 30 godina Mreže zdravih gradova ,a na svoje članstvo u Mreži je ponosan Grad Zabok, koji nizom akcija i edukativnih predavanja tijekom mnogih godina želi doprinijeti zdravlju svojih građana.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenoga, kada je rođen Sir Frederick Banting, izumitelj inzulina.

Šećerna bolest je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a uz to smo svjedoci kontinuiranog porasta broja oboljelih. Već dugi niz godina šećerna bolest nalazi se među deset vodećih uzroka smrti u RH, uz stalan trend porasta. Prema prema nedavno objavljenom ljetopisu HZJZ-a, registriranih osoba s dijabetesom u RH ima 304.000. Ukoliko uzmemo u obzir i nedijagnosticirane, dolazimo do brojke veće od 450.000 osoba.

Kronične komplikacije bolesti glavni su uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih, a istovremeno dovode do velikih troškova za zdravstveni sustav. Najveći udio tih troškova čine troškovi liječenja komplikacija, a najnovije analize pokazuju da se dogodio njihov dodatni porast.

Brojni programi s ciljem prevencije i poboljšanja stanja u dijabetesu su doneseni u Vladi, Saboru. Definirana je i važnost preuzimanja odgovornosti bolesnika u procesu liječenja koja nije moguća bez većeg uključivanja bolesnika u proces donošenja odluka.

Pripremila:Sonja Borovčak, predsjednica Koordinacijskog odbora

Skip to content