Novosti

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Savjet mladih Grada Zaboka, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Pučko otvoreno učilište zajedničkim programom obilježili su MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

U petak, 15. 11. u prepunoj gradskoj galeriji obilježen je Međunarodni dan tolerancije glazbeno -poetskom večeri pod nazivom U RAZLIČITOSTI JE SNAGA I LJEPOTA.

Uz brojne prijatelje i goste večeri je prisustvovala zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek.

Prije službenog početka programa gosti su dočekani projekcijom vrlo dojmljivog promotivnog filma o grada Jinghua u NR Kini iz kojeg su se upravo sa službenog puta vratile gđe Jasna i Valentina, asocirajući da temu ljepote različitosti, potrebu upoznavanja i tolerancije različitih kultura.

Marko Bilić nastavlja temu recitirajući od Tina Ujević Pobratimstvo lica u svemiru u kojoj pjesnik govori o čovječanstvu u odnosu na druge ljude i zajedništvo, govori o pobratimstvu, a to je poistovjećivanje s drugim ljudima kroz zajedničke misli, snove, lutanja, traženja, grijehe, snage, sebičnosti, sudbinu itd. Smisao života: čovjek je kao dio svemira vječan i božanski.

Nakon filmskog i pjesničkog uvoda Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika, obratila se prisutnima dobrodošlicom, istaknuvši važnost obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije.Dan koji obilježavamo svake godine 16. studenoga od 1996. godine, kad je Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala sve svoje članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države.

Vezano uz prikazani kratki film pojasnila je da se s gđom Jasnom upravo vratila sa službenog puta u grad Jinghua u Kini, pune impresija i želje da upravo preko ovog kratkog filma poruče koliko su kulture različite, važno je upoznavati bez predrasuda, učiti o njima i razvijati toleranciju različitosti.

Nakon toga, multitalentirani Nikola Vranić poznat pod umjetničkim imenom J.R. August, održao cjelovečernji koncert. Za one koji to nisu znali Bojana Birač je na kraju koncerta napomenula kako je upravo dan prije Nikola imao debitantsku promociju Albuma Dangerous u Vintage Industrial Baru, Album je na prvim mjestima top lista, najprodavaniji u Hrvatskoj, što su svi nagradili pljeskom Program je završio poezijom.

Marko Bilić je recitirao od Dragutina Tadijanovića MOŽE LI ČOVJEK …i za kraj Witter Bynnera STARI LJUDI I MLADI LJUDI

Sandra Plečko, zamjenica predsjednice Savjeta mladih Karle Trgovec ispred organizatora: Savjeta mladih, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Pučkog otvorenog učilišta zahvalila je svima na na dolasku, Nikoli Vraniću i Marku Biliću na programu a ŠUDIGO-u na prekrasnoj prezentaciji likovnih uradaka koju možete pogledati u prilogu ovog članka, a koja je likovno i tematski izvrsno obogatila događaj. Još jednom je naglasila kako o važnosti tolerancije trebamo promišljati SVAKODNEVNO, a ako tražimo nešto što je svima zajedničko TO JE DA SMO SVI RAZLIČITI, zato je ova glazbeno-poetska večer nazvana U RAZLIČITOSTI JE SNAGA I LJEPOTA.

Prezantacija radova učenika ŠUDIGO-a u prilogu

Prisutni su na poklon dobili Boxmark – u prilogu

Za one koji žele znati više o promociju Albuma Dangerous u Vintage Industrial Baru

J.R. August u Vinjage Industrijalcu – Mr. Magdić

https://ravnododna.com/j-r-august-u-vintage-industrialu-mr-magic/

Download UDIGO-prezentacija-radova.pdf
Download GRAD-ZABOK-bookmarks-14112019-NOVO-1.jpg
Download GRAD-ZABOK-bookmarks-14112019-NOVO-2.jpg
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content