Novosti

Obilježen Nacionalni Dan multiple skleroze

Društvo multiple skleroze Krapinko-zagorske županije održalo je niz aktivnosti u sklopu obilježavanja Nacionalnog Dana multiple skleroze – 26. rujna.

Na središnjem obilježavanju održanom u petak, 24. rujna u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku bila je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurić Šanjug koja je pohvalila naš Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije te naglasila izvrsnu suradnju Društva i Županije, a sve za dobrobit osoba oboljelih od multiple skleroze.

Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6 i pol tisuća osoba, a u Krapinsko – zagorskoj županiji je 171 registrirana osoba u bazi podataka, no saznanja su da ta brojka nije konačna. I s ovom brojkom od 171 članova na samom smo vrhu oboljelih u odnosu na broj stanovnika po županijama.

Okupljene su pozdravili i predsjednica Društva multiple skleroze KZŽ Nada Smrekar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan i pročelnica u Uredu Grada Zaboka Natalija Gretić. U sklopu obilježavanja fizijatrica iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Nada Ječmenica izlagala je o važnosti tjelovježbe, dok je predavanje održao i epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac. Zaključeno je da se preporučuje cijepljenje svim osobama oboljelim od multiple skleroze te da se mogu cijepiti bilo kojim cjepivom odobrenim u EU. Rizik za razvoj nuspojava kod osoba s MS jednak je riziku u općoj populaciji, osobe s MS koje su na biološkoj terapiji također se mogu cijepiti – zbog oslabljenog imunološkog sustava mogući je slabiji odgovor na cjepivo i preporuča se da se cijepe svi članovi kućanstva osobe s MS kako bi indirektno dodatno zaštitili i samu oboljelu osobu, te da se osobe s MS koje su preboljele COVID-19 također trebaju cijepiti jer se mogu ponovno zaraziti novim sojem.

Na samom kraju ovog skupa predstavljena je i budućnost liječenja multiple skleroze iz perspektive Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije, a odnosi se na MS Centra koji je prijeko potreban. Naravno isto je moguće realizirati uz veliku pomoć Krapinsko – zagorske županije i svih gradova i općina, ali svakako prijavom na veće infrastrukturne natječaje.

Skip to content