Novosti

Obilježena 70. obljetnica formiranja Prve zagorske udarne brigade

Svečano obilježavanje 70. obljetnice formiranja Prve zagorske udarne brigade održano je u Zaboku 17. svibnja 2014. godine. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića i supokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara te gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin u svojem je govoru istaknuo da je Prva zagorska udarna brigada osnovana 10. svibnja 1944. u selu Belečka Selnica. „Slobodarske težnje zagorskog čovjeka vuku korijene iz vremena Seljačke bune koja je, iako krvavo ugušena, imala velik odjek te kasnije nadahnjivala generacije Zagoraca, koji zato nisu prihvaćali NDH, koja je nastala uz suglasnost talijanskih i njemačkih okupatora. Zagorci su odgovorili masovnim priključivanjem u partizanske jedinice diljem Hrvatske i nisu odustajali, dok nije bila ostvarena konačna pobjeda nad njemačkim nacistima, talijanskim fašistima i domaćim kvislinzima“- istaknuo je u svom govoru Franjo Habulin.

Svečanu obljetnicu uveličao je i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić. „Želio bih istaknuti da se brigada odmah po formiranju uključila u čitav niz vojnih akcija na području Zagorja, kraja iz kojeg je inače izniknulo više od 4200 boraca, od kojih je preko 1000 poginulo u narodno oslobodilačkoj borbi.

Borci su u brigadu pristupili u povijesnim trenucima, u vrijeme kad se odlučivalo o sudbini Europe i Hrvatske i njenih građana. U takvim trenucima domovina poziva hrabre i odlučne, one koji ne pitaju zašto, nego što mogu dati za domovinu. Mnogi su dali ono najvrednije – živote. Vjerujem da je vas borce, vodila misao o slobodi, jednakosti, sigurnosti i boljem socijalnom položaju za sve građane, kao što vjerujem da je ta misao vodila vaše sinove i unuke, i nas ostale koji smo prije 23 godine krenuli u borbu za slobodu Hrvatske“, rekao je general pukovnik Drago Lovrić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je zadaća svih dužnosnika, izboriti se da se kroz obrazovni sustav uči istina o Domovinskom ratu i istina o antifašističkoj i partizanskoj borbi, kao i Drugom svjetskom ratu. „Ako ćemo to uspjeti napraviti, onda ćemo sačuvati sve one istinske pravedne stvari i događaje koji su se desili kroz povijest. One stvari koje su kroz povijest bile dobre, nitko ne može promijeniti“, zaključio je župan Željko Kolar.

Prethodno svečanosti u Zaboku, delegacija predvođena krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i predsjednikom SABA RH Franjo Habulinom, položila je vijence i zapalila svijeće kod spomenika u Belečkoj Selnici, na mjestu gdje je Prva zagorska udarna brigada i oformljena.

Izvor: Zagorje .com

Skip to content