Novosti

Obilježeno 70 godina od osnivanja Prve zagorske udarne brigade

U veljači 1944. godine sastavljen je Udarni bataljon kao jezgra za osnivanje Zagorske brigade, koja je formirana 8. svibnja 1944. godine, a prvo postrojavanje imala dva dana kasnije u Selnici pod komandom Mate Škrljana.

U kino dvorani je u subotu obilježeno 70 godina od osnivanja Prve zagorske udarne brigade, jedinice kojom se svi ponose, jer je služila na čast čitavome Hrvatskom zagorju i zagorskome narodno oslobodilačkom pokretu. Susret je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića i supokroviteljstvom Županije i Grada Zaboka.

Udarni bataljon

O razvoju NOB-a i formiranju Zagorske brigade govorio je Mijo Balija. U veljači 1944. godine sastavljen je Udarni bataljon kao jezgra za osnivanje Zagorske brigade, koja je formirana 8. svibnja 1944. godine, a prvo postrojavanje imala dva dana kasnije u Selnici pod komandom Mate Škrljana. Narasla je do tisuću boraca, a godinu dana nakon, 14. veljače 1945. proglašena je udarnom. Osam godina kasnije, 10. svibnja 1952. godine Josip Broz Tito je na velikom skupu u Krapini odlikovao Zagorsku udarnu brigadu.

-U 1942. godini, u velikom oslobodilačkom ratu, zagorski narod zauzeo je ono mjesto koje mu i pripada, to jest, u redovima boraca naše oslobodilačke borbe. Ja zbog toga zahvaljujem narodu Zagorja, jer mi je omogućio da se ne stidim kraja gdje sam se i sam rodio – rekao je tada Tito, a Mijo Balija ponovio njegove riječi.Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je istaknuo da reakcija naroda Hrvatskoga zagorja nije bila slučajna, nego odraz slobodarske težnje zagorskih ljudikoje vuku korijene iz Seljačke bune Matije Gupca, a revolucionarna stremljenja nisu dala Zagorcima da prihvate NDH.Zagorje je u ratu dalo devet narodnih heroja.

Odlučni Zagorci

Gradonačelnik Ivan Hanžek i župan Željko Kolar usporedili su odlučnost Zagoraca da brane slobodu i u NOB i u Domovinskome ratu i založili da se više učini na širenju istine o tim ratovima, jer ”one stvari koje su kroz povijest bile dobre, nitko ne može promijeniti” – rekao je župan.

Izaslanik predsjednika Josipovića, načelnik GS OS Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić, pozdravljajući sudionike proslave u ime svih pripadnika oružanih snaga, naglasio je da je on osmi načelnik stožera, a da su prva tri bili antifašistički borci Špegelj, Tus i Bobetko, što pokazuje nastavak slobodarske misli koja je krasila 4.200 zagorskih partizana i na novu, slobodnu Hrvatsku,

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi folklornoga ansambla KUD-a Zabok i Gradski zbor Gjalski, a druženje sudionika nastavljeno je zajedničkim objedom u restoranu KTC-a. (nca)

Gradonačelnik Ivan Hanžek i župan Željko Kolar usporedili su odlučnost Zagoraca da brane slobodu i u NOB i u Domovinskome ratu i založili da se više učini na širenju istine o tim ratovima, jer ”one stvari koje su kroz povijest bile dobre, nitko ne može promijeniti” – rekao je župan
Izvor: Zagorski list

Skip to content