Novosti

Obilježeno pola stoljeća zagorskog vodovoda

Prošlo je pola stoljeća kako je osnovan Zagorski vodovod, tada je bio manje komunalno poduzeće sa sjedištem u Bedekovčini. Prva voda u novi sustav krenula je 1967. godine iz izvorišta u Loboru, prema Zlataru, Konjščini, Zlatar Bistrici, do Zaboka. Danas je Zagorski vodovod jedan od najvećih distributera vode u Hrvatskoj.
Opskrbljuju 90.000 ljudi.
Ljude cijenimo prema djelima, ambicijama, stalnom radu. Moramo biti sretni što su ljudi prije pola stoljeća shvatili potrebu za vodoopskrbom i odredili cilj, a to je dovesti ljudima vodu za piće. Tom cilju težimo i danas, kada opskrbljujemo vodom gotovo tri četvrtine Zagorja, točnije oko 90.000 stanovnika. Imamo više od 26.500 priključaka, a mreža nam je dugačka 1850 kilometara, po čemu smo treći u Hrvatskoj, a u Zagorskom vodovodu je trenutačno zaposleno 150 radnika. Ono što treba uvijek istaknuti jest to da pijemo jednu od najkvalitetnijih voda u Hrvatskoj jer je ona arteška, iz dubine i konstantne je i primjerene kvalitete – rekao je Željko Hren, direktor Zagorskog vodovoda na svečanoj proslavi 50. obljetnice. Naglasio je kako Zagorci ne trebaju strahovati ni za budućnost jer su vodoistražni radovi na zagorskim izvorištima otkrili još više od 300 litara vode u sekundi, koja se gradnjom novih sustava može uključiti u vodoopskrbu.

Posebno su veliki napori u širenju mreže napravljeni u zadnjih petnaestak godina, kada je u vodoopskrbu uloženo oko 140 milijuna kuna, uglavnom državnoga novca.

U sustav i lokalni sustavi.

Procjenjuje se da će za rješavanje pitanja vodoopskrbe za 95 posto područja Zagorja, što je krajnji cilj, trebati otprilike još toliko novca. Zagorski vodovod trebao bi u skoroj budućnosti u svoj sustav uključiti manje lokalne vodovode. Iako za to u pravilu postoji otpor lokalnih vlasnika tih vodovoda, to je na neki način i zakonska obveza.

Ovom prilikom podijeljena su priznanja mnogim zaslužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i radnicima. Na svečanom koncertu nastupili su Tamburaški orkestar <_st13a_personname>HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, Barbara Suhodolčan i Kvartet Gubec.

– Uz vodoopskrbu, drugi razvojni projekt Zagorskog vodovoda je uključivanje u organiziranu odvodnju, što je idući veliki zadatak cijelog Zagorja. Već smo počeli s izradom studija i projektiranjem pa vjerujem da će u idućih nekoliko godina sljedeći veliki projekt biti gradnja odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – rekao je direktor Željko Hren.

Obljetnicu su Zagorskom vodovodu, uz pohvalu za sve učinjeno i želju da opskrba vodom i dalje bude sigurna i kvalitetna, čestitali mnogi uzvanici – saborski zastupnik Milivoj Škvorc, zagorski župan <_st13a_personname>Siniša Hajdaš Dončić, dr. Siniša Širac, pomoćnik direktora Hrvatskih voda, te mnogi drugi.

Preuzeto: Večernji list

Skip to content