Novosti

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije povodom Dana komore na svečanoj sjednici dodijelila priznanja obrtnicima

U restoranu „Zelenjak“ prošle srijede na svečanoj 9. sjednici Skupštine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, povodom Dana komore, kojojsu nazočili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zamjenik županice za gospodarstvo KZŽ Anđelko Ferek Jambrek, potpredsjednik HOK-a i predsjednik OK Zagreba Ivan Obad te potpredsjednik Območne obrtniško podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah Srečko Kunst i drugih uzvanici, svečano su uručena ovogodišnja priznanja najzaslužnijim obrtnicima.

Kriza se produbila

Tom prigodom predsjednik Davor Pleško istaknuo je, kako se njegova predviđanja s prošlogodišnje proslave, da će 2012. biti bolja, nisu obistinila, jer se u ovih 10 mjeseci pokazalo da se kriza u našoj državi produbljuje. – Uz pomanjkanje poslova na tržištu, naše kolege proživljavaju agoniju, otpuštaju radnike i bore se za spas svojih obrta. Veliki su problemi u strukama koje su vezane za građevinarstvo, jer nema novih investicija. Time se gospodarska kriza automatski osjeća u velikom padu potrošnje u trgovinama i ugostiteljstvu. Ovom prigodom apeliram na vodeće strukture u našoj državi da zaustave ove negativne trendove i omoguće nam da dostojanstveno radimo i naplatimo svoj posao, platimo svoje radnike, podmirimo obveze prema državi, i svi zajedno krenemo ka boljitku – naglasio je Davor Pleško.

Povelja HOK-a Krapinsko-zagorskoj županiji

Slavlje je bilo i prigoda za svečano uručenje Povelje Hrvatske obrtničke komore koja je povodom obilježavanja 160 godina organiziranog obrta u Republici Hrvatskoj, a na prijedlog zagrebačke Područne obrtničke komore, dodijeljena Krapinsko-zagorskoj županiji i to za suradnju i izniman doprinos razvoju obrtništva. Povelju HOK-a uručio je predsjednik Dragutin Ranogajec, a u ime Krapinsko-zagorske županije primio ju je zamjenik županice za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek. Na kraju, skupu se obratio Dragutin Ranogajec, navodeći kako je broj zaposlenih u obrtništvu u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pao s 118. tisuća na 105 tisuća, a broj obrta je smanjen sa 87 na 85 tisuća. U blokadi je 17 tisuća obrta, a njihov ukupni dug se popeo na 6 milijardi kuna. Unatoč tome vjeruje da će 2013. godina ipak biti bolja, barem, što se obrtništva tiče.

Dobitnici priznanja OK KZŽ za 2012. godinu

BRONČANE PLAKETE: Marijan Vurnek, vlasnik „Tloriss“-a, koji se bavi izradom, opravkom i prometom oružja, UO Bedekovčina; Ivan Kovačićobrt za izradu glinenih proizvoda „Lončarija“, UO Stubica; Drago Preglej, obrt za uvođenje instalacija za

vodu, plin, grijanje, ventilaciju i hlađeneje „Preglej VKP“, UO Klanjec; Tomica Jurinjak, suvlasnik obrta MIKROBIT d.o.o. – informatika, trgovina i usluge, UO Krapina; Dražen Kos, soboslikarski obrt, UO Krapinske Toplice; Ivan Kolar, vlanik trgovine „Kolar“ market, UO Pregrada; Mario Mak, obrt AUTO-KLASIK, trgovina i prijevoz, UO Zabok, Franjo Sente, vlasnik obrtaAuto servis „Sente“, UO Sveti Križ Začretje; Karmen Mlinar, vlasnica obrta „Ovlašteni računovođa“, UO Zlatar. SREBRNE PLAKETE: Srednja škola Konjščina, za uspješno obrazovanje učenika za elekrotehnička, strojarska i trgovačko komercijalna zanimanja; Poduzeće Nikin elektronika, d.o.o., vlasnik Žarko Nikin, snimanje i montaža dokumentarnih filmova istraživačkog, edukativbnog i zabavnog karaktera.

ZLATNA PLAKETA, KAO NAJVEĆE PRIZNANJE OKKZŽ, dodjeljeno je Zvonku Čičeku, uglednom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Bavi se proizvodnjiom od drva: parketa, lamperija, brodskog poda, kutnih letvica, stepeništa, stolarije, balkonskih ograda, interijera.

Izvor: Zagorski list

Skip to content