Novosti

Od stupanja u EU, iz Zagorja ministarstvo zaprimilo

Od stupanja u EU, iz Zagorja ministarstvo zaprimilo više od 60 projekata poduzetnika, vrijednih gotovo 2 milijarde kuna

U objektu Vodospreme u Zaboku održana je radionica Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u RH

Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom danas je na Vodospremi u Zaboku organiziralo edukaciju koja je vezana za privlačenje investicija te investicijskog potencijala Republike Hrvatske, pa tako i Krapinsko-zagorske županije. Radionica se provodi u sklopu Nacionalnog programa reformi Vlade Republike Hrvatske.

– Na edukaciji se obrađuju teme javno – privatnog partnerstva, ali i kako bi trebale izgledati baze podataka poslovnih zona u Krapinsko – zagorskoj županiji. Prezentiraju se kapitani projekti, na koji način bi trebali biti predstavljeni stranim investitorima, koji su benefiti stranim investitorima ako dođu ulagati u Hrvatsku te kako im mi možemo pomoći kao institucija kako bi što prije došli do potrebne dokumentacije, a riječ je i o drugim temama koje se svakodnevno otvaraju. Iz Ministarstva je tu niz vrhunskih stručnjaka koji mogu podijeliti s našim predstavnicima gradova, općinama i Županijom svoja znanja i iskustva, kako bi bili što spremniji pri privlačenju stranih investicija – rekao je Kolar koji je naglasio kako Krapinsko-zagorska županija ima zadovoljavajući investicijski ciklus koji traje od druge polovice 2013. godine te da je on šarolik. – Metaloprerađivačka industrija je uz uslužne djelatnosti povukla najviše stranih investicija, ali ne smijemo zaboraviti na investicije Vetropack Straže te Omco Croatia što nije slučajno jer su to najveće tvrtke s najvećim brojem zaposlenih, najvećim ukupnim prihodom i dobiti, a tu su i tvrtke iz tekstilne industrije poput AquafilCRO i Predionica Klanjec koji su sada u investicijskom ciklusu. Nikad dovoljno znanja, dovoljno kontakta pa smo zato i prošle godine bili u Londonu gdje se na inicijativu Krapinsko-zagorske županije predstavljalo svih pet sjeverozapadnih županija na sajmu za start upove i firme koje žele premjestiti svoje poslovanje u drugo područje Europske unije gdje smo predstavili zone i potencijale i gdje je zaintesiranost za Krapinsko-zagorsku županiju bila iznad očekivanja. U kontaktu smo s veleposlanstvom u Londonu i nekim poduzećima te slijedi dolazak u Županiju, razgledavanje područja, uspostava kontakata sa samim jedinicama lokalne samouprave za čije zone su oni zaintersirani, ali tu će biti i sastanci s obrtničkim i gospodarskom komorama. Pokušavao sam spajati komore s riječkom komorom i komorom Primorsko-goranske županije, na Zagorskom gospodarskom zboru svake godine imamo zemlju partnera i županiju partnera da se povežemo, da budemo poželjniji partner i bolji i jači izlazimo prema potencijalnim investitorima – istaknuo je Kolar.


Župan je dodao kako Krapinsko-zagorska županija radi Strategiju povlačenja investicija na svom području ,o čemu je više rekla pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove Vlatka Mlakar. – Krapinsko-zagorska županija u postupku je izrade plana razvoja 2021. do 2027. godine. U sklopu izrade plana razvoja potrebno je izraditi SWOT analizu koja je početak izrade plana privlačenja investicija. Ova dva postupka vodimo paralelno, izrađujemo plan razvoja Krapinsko-zagorske županije i strategiju povlačenja investicija kako bi naše razvojne potencijale mogli uspješno pretvoriti u buduće investicije odnosno projekte koji su potrebni za daljnji razvoj Krapinsko-zagorske županije – istaknula je Mlakar.

Sani Ljubunčić, načelnik sektora za investicije i poduzetničke infrastrukturu Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta rekao je da je cilj da se sve županije u Hrvatskoj obuhvate projektom. – Možemo reći da smo u Krapinsko-zagorskoj županiji kroz državne potpore kroz Zakon o poticanju ulaganja od stupanja Hrvatske u Europsku uniju zaprimili preko 60 projekata od strane malih, srednjih i velikih poduzetnika i ta visina planiranih ulaganja dostiže gotovo 2 milijarde kuna. Što se tiče korištenja potencijalnih mjera, većinu tih projekata smo odobrili, a manji dio je u procesu odobravanja. Zagorje je kao županija naglašeno industrijski-proizvodnim krajem, kad se pogleda struktura, industrija je na prvom mjestu, a najveći broj projekata bilo je u metalo-prerađivačkoj industriji, tekstilnoj industriji, tiskarskoj industriji, prehrambenoj industriji. Zagorje je izvozno orijentirana županija – istaknuo je Ljubunčić.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content