Novosti

Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok postao – prijatelj djece

Prisutni su bili članovi Ravnateljstva Opće bolnice Zabok, članovi Koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, predstavnici Društva Naša djeca Zabok, zaposlenici Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zabok te drugi uvaženi gosti.

Akcija Za osmijeh djeteta u bolnici

Odjel za pedijatriju i Društvo Naša djeca Zabok početkom 2010. godine uključili su se u akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“, čiji je cilj promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece. Na području Republike Hrvatske Akciju zajednički vode tri udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara- pedijatrijska sekcija.

Program akcije sadrži dvanaest načela koje Odjel za pedijatriju i Društvo Naša djeca Zabok trebaju zadovoljiti kako bi Odjel dobio počasni naziv „Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok – prijatelj djece“, a Društvo Naša djeca Povelju „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Načela programa Akcije su:

 1. Izrada godišnjeg programa i plana o izvedbi akcije
 2. Prihvat djeteta u bolnicu samo kad je to za dijete najbolje rješenje
 3. Maksimalno smanjivanje boravka djeteta u bolnici
 4. Holistički pristup liječnika bolesnom djetetu
 5. Sestrinska skrb o bolesnom djetetu-na osnovi dopunske edukacije medicinskih sestara
 6. Primjena suvremenih medicinskih standarda za boravak djeteta u bolnici
 7. Pristup svakom djetetu kao pojedincu, uz uvažavanje njegove osobnosti i vlastitih potreba
 8. Mogućnost svakodnevnog posjeta roditelja bolesnom djetetu
 9. Pripomoć roditelja u njezi i liječenju djeteta
 10. Pedagoški i kulturno-zabavni sadržaji odraslih za djecu u bolnici
 11. Igra i druge samostalne aktivnosti djece u bolnici
 12. Oplemenjivanje i funkcionalnost bolničkog ambijenta

Koordinacijski tim Akcije čine:

Andreja Filija, dr. med., spec. pedijatar -voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zabok

Sanja Kleflin, dipl. med. sestra – glavna sestra Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zabok

Jasenka Borovčak – tajnica Društva Naša djeca Zabok

Društvo Naša djeca Zabok u okviru akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ organizira brojne aktivnosti:

-organizacija pedagoških i kulturno-zabavnih sadržaja za djecu u bolnici

-opremanje i uređenje bolničkog ambijenta radi ugodnijeg boravka

-edukacija volontera za rad s djecom na odjelu

-prikupljanje raznih donacija i sponzorstava i dr.

a sve s ciljem humanizacije hospitalizacije djece, otvorenosti bolnice prema posjetiteljima, te omogućavanja roditeljima da svakog dana uz svoje dijete borave koliko žele i mogu.

Zdravstveni djelatnici Odjela za pedijatriju OB Zabok u okviru su Akcije napravili značajan iskorak s ciljem da okruženje za djecu bude što humanije, a roditelj, najčešće majka, što je više moguće, boravi uz svoje bolesno dijete. Osim što se umanjuje djetetova trauma od ostanka u bolnici, majke aktivno sudjeluju u zbrinjavanju djeteta, a i oporavak je znatno brži.

Posebna vrijednost akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ je što zdravstveni djelatnici u njenoj realizaciji imaju podršku i aktivnu angažiranost članova Društva Naša djeca, koji svojim društvenim volonterskim radom pomažu da se što cjelovitije ostvaruje navedeni program humanizacije bolničkog liječenja djece.

Dodjela naslova

Koodinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ (predsjednik-prof.dr. sc. Aida Salihagić Kadić te članovi: Sanja Predavec, dr. med., prof. dr. sc. Josip Grgurić, prof. dr. sc. Zora Zakanj, Milka Valpotić, bacc. med. techn., Anđelka Budrović, bacc. med. techn., Katica Šešo, bacc. med. techn., Đurđica Dropuljić, Dubravka Lipovac, Irena Slaviček, Dunja Morović, prof. i dr. sc. Emil Paravina)na svojoj je redovnoj sjednici održanoj krajem prosinca prošle godine na osnovi uvida Prosudbene komisije i provedene rasprave donio odluku kojom je konstatirao da je Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok ispunio sve programske zahtjeve Akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te na temelju toga proglasio da je Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok – prijatelj djece.

Tablu s naslovom Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok – prijatelj djece u ime Ministarstva zdravlja i Koordinacijskog odbora Akcije predala je Sanja Predavec, dr. med., koja je izrazila svoje oduševljenje entutijazmom kojim zrači sveukupan ambijent na Odjelu za pedijatriju te naglasila kako je ovo dobar primjer i poticaj drugima, a posebno je pohvalila popratni program koji je organiziralo Društvo Naša djeca Zabok.

Dr. Dubravka Lipovac, također članica Koordinacijskog odbora Akcije, predala jePovelju volonterkama i volonterima Društva Naša djeca Zabok za višegodišnje vođenje edukativnih i zabavnih sadržaja koji akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ uljepšavaju djeci trenutke dok borave u bolnici.

U svečanom programu dodjele priznanja na Odjelu za pedijatriju nastupili su Zabočki mališani i mlada prespektivna klarinetistica Irena Tabaković koji su svojim nastupom svim prisutnima izmamili osmijehe na lica, a posebno djeci i roditeljima koji borave na odjelu.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content