Novosti

ODLIČNE VIJESTI ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Učenici iz Martinišća u novu školu krenut će već u drugom polugodištu

Početak školske godine za učenike Područne škole Martinišće donio je odlične vijesti. Naime, prvog dana nove školske godine župan Željko Kolar i direktor tvrtke Jedinstvo iz Mihaljekovog Jarka Josip Mihalić potpisali su ugovor o izgradnji nove područne škole. Vrijednost radova trebala bi iznositi 5.962.488,85 kn s PDV-om, a škola će se graditi prema modelu modularne gradnje te će biti veličine oko 770 metara kvadratnih. Direktor Jedinstva Mihalić objasnio je kako je posebnost modularne gradnje, odnosno sastavljanje objekata od tipski izrađenih sendvič toplinskih panela, jeftina, pouzdana i brza. – Napravili smo stotinjak takvih školi i vrtića diljem Hrvatske pa nam je drago da je konačno stigao red i na našu Županiju. Naš rok izrade je 120 dana i tu neće biti odstupanja – objasnio je Mihalić.

A o tome da učenici u Martinišću nastavu održavaju u teškim uvjetima Zagorski list pisao je nekoliko puta. Svaki puta ravnatelj OŠ Ksavera Šandroa Gjalskog iz Zaboka, u čijem je sastavu ova područna škola, govorio je kako je nova škola nužna. To je ponovio i danas. – Učenici su nastavu obavljali u teškim uvjetima, a škola je tu preseljena 1994. Godine. To je derutna zgrada, no u nju smo puno ulagali. Stavili smo laminat, uveli Internet, promijenili instalacije… – rekao je Polanović dodajući da su prošle zime imali veliki problem budući da su se smrznule kompletne instalacije, a smrznula se i septička jama koju nisu mogli ispumpati. Zadovoljstvo zbog početka radova na izgradnju škole izrazio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Rekao je kako je zabočka osnovna škola ove godine upisala jedan razred prvašića više što ga posebno veseli, no da ga veseli i činjenica što će se u sklopu nove Područne škole naći mjesta za jednu vrtiću skupinu. – Ovih dana izvršit ćemo donaciju vozila kojim će se dopremati hrana za djecu koja će pohađati vrtić u Martinišću – naglasio je Hanžek.

Sreću u novoj školskoj godini prvašićima u Martinišću poželio je župan Željko Kolar,a objasnio je kako je cijena izgradnje škole od gotovo 6 milijuna kuna cijena same izgradnje bez opremanja, no da je podignut kredit od 8 milijuna što će biti dovoljno i za opremanje. – Drugo polugodište djeca bi trebala dočekati u novoj školi. Veličina objekta je 770 metara kvadratnih korisnog prostora zajedno s dječjim vrtićem dok škola danas koristi 180 metara kvadratnih. U blizini su i sportski tereni pa će djeca imati i uvjete za bavljenje sportom – rekao je župan dodajući da Županija upravlja s 53 područne škole što je popriličan problem jer ih je teško održavati. – Vjerojatno je da će se neke područne škole zatvoriti jer neće biti isplativo da postoje zbog jednog ili dva učenika, no tome će prethoditi razgovori s lokalnom samoupravom, roditeljima i matičnim školama – istaknuo je Kolar dodajući da je naša županija jedna od tri u Hrvatskoj gdje u ove školske godine nastavu počeo pohađati veći broj djece. Sve županije imaju probleme s uređenjima područnih škola pa tako i mi koji ih imamo na upravljanju 53. Teško ih je održavati, a nekoliko će se škola zatvoriti jer nije isplativo da ih pohađa jedno do dvoje učenika, ali to treba biti razgovor s matičnom školom, roditeljima i lokalnom samoupravom.

Župan je najavio i neke nove investicije u školstvo u predstojećem razdoblju. Istaknuo je kako će, uz ulaganje u Poduzetnički inkubator u Krapini, najveća ulaganja u sljedećem periodu biti u školstvo. – Izgradnja sportske dvorane u Hrašćini jedan je od takvih projekata. Treba spomenuti da je dogovorena i izgradnja dvorane u Zlatar Bistrici. Općina će podići kredit od 10 milijuna kuna od kojih ćemo 75 % mi vratiti umjesto njih, 5 milijuna kuna ići će od osiguranja, a 5 milijuna kuna financirat će Krapinsko – zagorska županija obzirom da je procjena kako će nova dvorana koštati oko 20 milijuna kuna. Imamo informaciju također da su nam četiri škole prošle na natječaju za kompletnu energetsku obnovu, a to su OŠ u Zaboku, Pregradi, Hum na Sutli i Đurmancu što je vrijedno 24 milijuna kuna – najavio je krapinsko – zagorski župan.

Potpisivanju ugovora nazočila je i predjsednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je svim učenicima zaželjela mnogo uspjeha u novoj školskoj godini, zatim zamjenica župana Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka Žarko Ivančić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content