Novosti

Održan okrugli stol o podršci žrtvama kaznenih djela u Velikoj galeriji Grada Zaboka

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek nazočio je okruglom stolu Podrška žrtvama kaznenih djela koji je u organizaciji Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama KZŽ, Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici KZŽ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održan u utorak, 13. rujna 2016. godine, u Velikoj galeriji Grada Zaboka.

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek pozdravio je gošće predavačice i sve sudionike skupa te tom prilikom istaknuo kako Krapinsko-zagorska županija kontinuiranim radom na planiranju i razvoju novih usluga iz područja socijalne skrbi, ali i kao osnivač odgojno-obrazovnih ustanova te zdravstvenih ustanova može puno doprinijeti na području potpore žrtvama kaznenih djela.

Na okruglom stolu gostovale su voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa Nikica Hamer Vidmar i voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Zagrebu Ana Ergović Kuzmanović koje su u svojim izlaganjima govorile o Sustavu podrške žrtvama i svjedocima u RH, Radu odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima uz prikaz primjera iz prakse, Pravima žrtve, Informiranju žrtve o otpustu počinitelja iz zatvora za redovni i uvjetni otpust, Novčanim naknadama žrtvama kaznenih djela te Međuinstitucionalnoj suradnji.

Zlostavljanje susrećemo u svim tipovima obitelji, ne ograničava ga ni spol, ni dob, ni rasa, ni nacija, a ni ekonomski ni socijalni status. Žrtve nasilja u obitelji u velikoj su većini slučajeva žene i djeca, nakon toga slijede starije osobe u obitelji te muškarac kao ženin partner. Žrtve nasilja u obitelji suočene su s ponavljajućim nasilnim ponašanjem od strane počinitelja s kojim žive ili s kojim su u vezi i sa zlostavljačem su u nekom obliku odnosa od povjerenja. Pojedini se oblici nasilja isprepliću i utječu ne samo na žrtvu, već i na čitavu obitelj te vode čitavom nizu socio – patoloških pojava, a samo zlostavljanje može voditi fizičkim, seksualnim i emocionalnim posljedicama, pa čak i smrti.

Na okruglom je stolu istaknuto kako je radi poduzimanja društvenih akcija u cilju suzbijanja nasilja nužno prepoznati problem, priznati njegovo postojanje te ga sagledati kroz njegov opseg i oblik. Isto tako potreban je sustavan i cjelovit pristup svih nadležnih tijela ovoj problematici. Uz provođenje zakonskih obveza nužno je poduzeti i niz drugih mjera kojima će se utjecati na prevenciju pojave novih slučajeva nasilja, ali i osigurati pravodobnu nužnu pomoć svim njegovim žrtvama.

U cilju razvoja institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja Krapinsko-zagorska županija osnovala je Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje poduzima mjere usmjerene prevenciji nasilja u obitelji i nad ženama te ublažavanja posljedica već počinjenog nasilja. . U provođenju Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, Akcijskog plana za provođenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova na području Krapinsko-zagorske županije, redovito se organiziraju edukativne aktivnosti, radionice, okrugli stolovi, javne tribine posvećene senzibilizaciji javnosti o važnosti i značaju preventivnog djelovanja na smanjenju nasilničkog ponašanja –obiteljskog, vršnjačkog, internetskog, nad osobama s invaliditetom i nad LGBTQ osobama.

U Akcijskom planu socijalnih usluga za 2015./2016. godinu za područje Krapinsko-zagorske županije, kao i u Socijalnom planu Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2014. – 2020. utvrđeni su prioriteti, između ostaloga jedan od prioriteta su obitelji u riziku uz koji se vežu dva operativna cilja – podrška obiteljima i očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja. U sklopu operativnog cilja fokusiranog na podršku obiteljima predviđene su i aktivnosti koje se odnose na podršku žrtvama nasilja i grupni rad s počiniteljima nasilja u obitelji.

Krapinsko-zagorska županija u skladu sa zakonskim nadležnostima aktivno s ostalim nadležnim institucijama provodi aktivnosti umjerene na prevenciju nasilja i pružanja podrške žrtvama nasilja; u tom cilju pokrenut je projekt u suradnji sa CESI-jem – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba pod nazivom „SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije“; realizacija projekta započela je u listopadu 2012. godine od kada se kontinuirano provodi uz financijsku podršku

Okrugli je stol bio namijenjen stručnim djelatnicima centara za socijalnu skrb na području Krapinsko – zagorske županije, volonterkama SOS telefona za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, sucima i stručnim suradnicima prekršajnog i općinskog suda na području Krapinsko – zagorske županije, policijskim službenicima te predstavnicima drugih zainteresiranih ustanova i udruga koje djeluju na području Županije, a u svom su radu na neki način povezane sa ovom tematikom.

Izvor: www.kzz.hr

Skip to content