Novosti

Održan okrugli stol o potrebama tržišta rada

KRAPINA – Zavod za zapošljavanje Područne službe Krapina predstavio je aktivnosti projekta ”Partnerstvo za razvoj” na okruglom stolu ”Potrebe tržišta rada«. Provedba projekta započela je 27. siječnja ove godine u okviru Operativnog programa ”Razvoj ljudskih potencijala”, financrano iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

– Cilj projekta je poboljšati znanja i zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba, osobama kojima prijeti socijalna isključenost i to na partnerskim osnovama. Dakle, svi mi koji djelujemo na tržištu rada našli smo se i osnovali partnerstvo u cilju smanjenja nesrazmjera ponude i potražnje na tržištu rada. U okviru tog projekta razvio se model vezan zautvrđivanje, praćenje i utvrđivanje deficitarnih zanimanja. Svi ćemo proći određene edukacije da znamo kvalitetno pratiti potrebe na tržištu rada. Nositelj projekta je HZZ PS Krapina, a partneri KZŽ, ZARA, a suradnici OK KZŽ i HGK Županijska komora Krapina.Trajanje projekta je 12 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.246,90 eura, od čega je sufinanciranje Europske unije 84.359,87 eura, odnosno 85%. – istaknula je pročelnica HZZ PS Krapina Mirjana Jurman.

Najranjivija skupina

Župan Siniša Hajdaš Dončić također je istaknuo kako je važno educirati ljude da dobiju vještine i znanje, posebno kod dugotrajno nezaposlenih osoba kod kojih se javlja problem socijalne isključenosti, te su oni najranjivija skupina. – To bi nam trebao postati kontinuitet na tržištu radne snage – dodao je župan, spomenuvši i 9 novih wellness terapeutkinja koje su uspješno završile osposobljavanje, a gdje nam je, smatra župan, šansa za uspjeh i širenje zbog velikog broja toplica.

– HZZ ima jednu nezahvalnu ulogu, zadovoljiti potrebe nezaposlenih i poslodavaca na području KZŽ, što u nekim trenucima zna biti teško – rekao je predsjednik OK KZŽ Davor Pleško, istaknuvši posebno projekt prezentacije obrtničkih zanimanja u osnovnim školama.

Aktivnosti projekta su razvoj regionalnog partnerstva, razvoj partnerskog modela za identifikaciju i praćenje deficitarnih zanimanja na tržištu rada KZŽ, edukacija dugotrajno nezaposlenih osoba, izrada internet portala, edukacija partnera i zaposlenika partnerskih institucija, te promocija letka.

– U ljetnim mjesecima obaviti će se informiranja osoba iz ciljnih skupina, te postupak selekcije kandidata, kako bi osposobljavanja mogla započeti u rujnu – rekla je pročelnica Jurman.

Internet stranica

– Voditeljica projekta Anita Hlupić prezentirala je radnu verziju WEB portala Partnerstvo za razvoj, kojem je cilj objediniti i pružiti sve važne informacije vezane za tržište rada Krapinsko-zagorske županije, a koje su relevantne – zaposlenima, poslodavcima, nezaposlenim i neaktivnim osobama, učenicima i studentima. Stranica će biti interaktivni portal poslodavaca i kranjih korisnika. Svi zainteresirani poslodavci, udruge, ustanove koji žele svoje podatke, vijesti, najave i natječaje objavljivati na toj internet stranici, mogu se obratiti Zagorskoj razvojnoj agenciji ili Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Krapina. Kako bi se pak web portal približio zaposlenima, poslodavcima, nezaposlenim i neaktivnim osobama, učenicima i studentima, 5 laptopa će biti smješteno na info točke u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Predstavnici Instituta za međunarodne odnose, Zagreb Mario Polić, dr. Krešimir Jurlin i dr. Jakša Puljiz prezentirali su model za identifikaciju i praćenje deficitarnih zanimanja na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije. – Naš institut za međunarodne odnose obavio je analitički dio posla. U suradnji s lokalnim partnerima, a posebno s kolegama iz Zavoda za zapošljavanje prikupili smo podatke i napravili višekriterijski model ocjenjivanja na temelju kojeg bi se moglo identificirati ovoga puta, a i ubuduće, koji su to prioritetni programi prekvalifikacije, doškolovanja, odnosno aktivnih politika na tržištu razvoja. Te modele ćemo koristiti i nadograđivati – istaknuo je Mario Polić. Obzirom na rezultate koje je model pokazao, 21 osoba iz skupine dugotrajno nezaposlenih, osoba kojima prijeti siromaštvo i/ili socijalna isključenost, te neaktivnih osoba, uputit će se na osposobljavanje za: operatera na CNC strojevima, mesara i konobara, kako bi im se povećala zapošljivost. Edukacija će uključivati teoretski i praktični dio u suradnji sa poslodavcima. Programi osposobljavanja su verificirani i po njihovom zavšetku dobije se Uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjigu.

Detaljnije informacije zainteresirani mogu se dobiti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Krapina ili u Ispostavama u Zaboku, Pregradi, Klanjcu, Donjoj Stubici i Zlatar Bistrici. (M. Bašak)

Lead

Jurman: U ljetnim mjesecima obaviti će se informiranja osoba iz ciljnih skupina, te postupak selekcije kandidata, kako bi osposobljavanja mogla započeti u rujnu.
Izvor: Zagorski list

Skip to content