Novosti

Održan prvi aero-kup “Rudolfa Perešina”

U subotu, 03. listopada 2015. godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisustvovali su na Zagorskom aerodromu 1. „Kupu Rudolfa Perešina“, natjecanju u preciznom slijetanju avionima, na kojem se natjecalo 20-ak pilota malih zrakoplova iz Hrvatske i Slovenije.

U sklopu događanja, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i rektor marijabistričkog svetišta Zlatko Koren imali su priređen i promotivni let iznad Zagorja, tijekom kojem su razgledali gradnju zagorskih cesta. Ministar Hajdaš Dončić rekao je sljedeće: „Danas smo iskoristili priliku da iz zraka vidimo kako napreduju radovi na gradnji brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici, ali i od Zaboka prema Krapini. Što se tiče ceste prema Mariji Bistrici, prva trasa dionice do Bračka je završena i očekujemo da će kroz desetak dana biti puštena u promet, dok se radovi prema Bedekovčini, naravno nastavljaju. U planu je da iduće godine bude raspisan i natječaj za gradnju dionice do Zlatar Bistrice“, rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Župan Željko Kolar rekao je da je bio užitak promatrati pitoreskno Zagorje iz zraka, ali i da je zadovoljan viđenim po pitanju radova na cestama. „Kao što je rekao ministar Hajdaš Dončić, cesta od Mokrica do Bračka je završena i spremna je skoro puštanje u promet, u svakom slučaju pokušat ćemo da to bude što skorije kako bismo rasteretili promet kroz Zabok, s obzirom investicije u cestogradnji koje u i tamo u tijeku. Impresivno je i vidjeti da je probijena kompletna trasa od Bračka do čvora Bedekovčina, gdje su radovi u punom tijeku, ali i da je veći dio dionice od Zaboka do Sv. Križa Začretja praktički već presvučen prvim slojem asfalta“, rekao je župan Kolar te dodao kako Krapinsko – zagorska županija ima svu potrebnu dokumentaciju za Zagorski aerodrom i da u budućnosti od tog aerodroma očekuje puno od turizma te da će uskoro biti raspisan i javni natječaj za davanje na korištenje ili koncesiju ovog aerodroma.

Rektor hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke monsinjor Zlatko Koren istaknuo je nakon leta da se je još jednom uvjerio koliko je Zagorje prekrasno. „Zagorje sam upoznao iz različitih kutova, no nakon hodanja i vožnje automobilom po prvi puta to sam učinio iz zraka, odakle mi se pružila jedna posve drugačija i cjelovitija slika. Posebno mi je bilo drago vidjeti i kako napreduju radovi na brzoj cesti prema Mariji Bistrici. Svaki milimetar novih cesta, kako u Zagorju, tako i u Hrvatskoj me raduje“, rekao je monsinjor Zlatko Koren.Zagorski aerodrom, inače, proteže se na 20 hektara zemljišta i ima uzletno – slijetnu travnatu stazu dužine od 800 metara. Temeljni kapital mu je oko pet milijuna kuna, a daljnja investicija uz potencijalnog investitora, istaknula je direktorica Sandra Mičin, trebala bi se odvijati u 11 faza. Inače, aerodrom u Gubaševom ima i tu pogodnost što će pri slijetanju moći osigurati i granične policajce, pa će putnici koji dođu u Zagorje, iz Gubaševa, moći ići i u sve druge krajeve Hrvatske.

Što se tiče samog natjecanja, već 18 godina u Gornjoj Stubici održava se manifestacija Susreti za Rudija, čiji su organizatori oduvijek željeli da se u sklopu nje održava i natjecanje u preciznom slijetanju avionima. S obzirom da u Gornjoj Stubici nema aerodroma, nastojalo se da natjecanje bude održano u Zagorju, što bliže Stubici, a otvaranjem Zagorskog aerodroma stvorena je mogućnost da se zamisao organizatora konačno i ostvari. Nagrade je pobjednicima uručila Ljerka Perešin. Prvo mjesto osvojio je Predrag Crnko, drugo Zlatko Zemljić a treće Želimir Trifunović.

Izvor:www.kzz.hr

Skip to content