Novosti

Održana 98. izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zabok

U subotu 26. ožujka održana je 98. redovna izvještajna skupština DVD-a Zabok. Skupštini su uz redovne članove DVD-a prisustvovali: gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, vijećnici grada Zaboka Žarko Ivančić i Petar Vrančić, izaslanik VZKZŽ i VZG Zaboka Ivica Petriček, supsidijar župe sv. Jelene Križarice vlč. Marijan Culjak te pobratimska društva PGD Rogaška Slatina i DVD Prišlin-Hum na Sutli. Svima nazočnima pozdrave dobrodošlice uputio je predsjednik Društva Želimir Lež. Nakon pozdravnih riječi, usvojeno je voditeljstvo, zapisničar, ovjerovitelji i verifikacijsko povjerenstvo. Nazočnima je prezentirano izvješće o radu Društva, izvješće o financijsko-materijalnom poslovanju kao i izvješće Nadzornog odbora za 2021. godinu, planu rada i financijskom planu za 2023-u godinu kao i izvješća o održanim skupštinama Društva koja su zbog pandemije Covida – 19 održana dopisnim putem. Skupština je jednoglasno prihvatila sva izvješća.

Predsjednik Želimir Lež je u svojem izvješću izrekao je zahvalu VZG Zaboka i gradu Zaboku za potporu koju su iskazali oko obnove krovišta koje je u siječnju 2021. godine završilo postavom limenih ploča i krovnih žljebova. Pokrenuti je projekt adaptacije i obnove unutrašnjosti vatrogasnih garaža od bojanja i krpanja zidova te spajanje dviju garaža zbog lakšeg dolaska do zaštitnih odijela prilikom intervencije. Također, uz pomoć VZG Zaboka i VZ KZŽ postavljeni su novi industrijski podovi u sve vatrogasne garaže. Krajem godine započeta je izrada stiropor fasade na pročeljima vanjske strane vatrogasnih garaža. Činjenica da društvo iz godine u godinu bilježi vidljive napretke čini me sretnim jer sam i ja u samome društvu već dulji niz godina. Plan nam je nastaviti s obnovom dotrajale vatrogasne opreme, a želja da se u narednim godinama do proslave 100. godišnjice osnutka društva obnovi zgrada vatrogasnog doma i svih prostora u vlasništvu DVD-a, te nabavka novijeg vatrogasnog vozila kojim bi bili još učinkovitiji na intervencijama kako bismo bili na usluzi građanima grada Zaboka te izraditi monografiju prigodom 100-e obljetnice Društva – istaknuo je predsjednik Želimir Lež.

Zapovjednik Željko Tršinski nazočnima je u svojem izvješću istaknuo kako su se aktivnosti DVD-a Zaboku u 2021. godini, a time i Zapovjedništva DVD-a Zabok odvijale su se sukladno preporukama Stožera civilne zaštite i Hrvatske vatrogasne zajednice s obzirom na stanje s pandemijom virusa COVID-19. Zbog navedene situacije nije se radilo s djecom i mladeži tako da nam je ta struktura članstva posebno zakinuta u prethodne dvije godine. Izrekao je nadu da će se u narednom razdoblju to promijeniti tako da se nastavi bogata tradicija dobrovoljnog vatrogastva u Zaboku. U 2021. godini u DVD Zabok su se učlanili Bojana Blažinić i Ivan Črnjević tako da imamo 106 članova. Tu bi još spomenuo da je Andrej Ivankov položio za zvanje Vatrogasni časnik I. klase. U 2021-oj godinu sudjelovali su na 5 intervencija, autoljestva je bila na dislokaciji s 3 vatrogasca u Letovaniću na sanaciji nakon potresa. Zapovjedništvo DVD-a Zabok održalo je jednu sjednicu na kojoj su se rješavali operativni planovi i zadaci prema novom Zakonu o vatrogastvu. DVD Zabok je uvijek na usluzi građanima, gradu Zaboku i ostalim udrugama. U 2021. godini dosta smo se posvetili uređenju garažnih prostora te je zahvalio svim članovima koji su sudjelovali u tim aktivnostima. Zapovjednik Željko Tršinski zahvalio je Upravnom odboru na čelu s predsjednikom koji su uvažili svaki prijedlog Zapovjedništva jer su i oni uvidjeli koliko je važno da imamo ispravnu i funkcionalnu opremu.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je čestitao na svemu napravljenom u protekloj godinia to samo znači da ste izvrsni u svom poslu i odlični u promicanju svog poziva i svog kraja. Svojim nesebičnim zalaganjem i požrtvovnošću uvijek ste spremni kako bi u obavljanju ove iznimno odgovorne profesije, osobito u ovim kriznim vremenima, bez obzira da li se radi o požaru ili drugim elementarnim nepogodama, nesrećama, pandemije korona virusa, svakoga dana pokazali spremnost surađivati i pomagati Gradu Zaboku, Stožeru civilne zaštite, građanima i svima kojima je pomoć potrebna. Naglasio da mu je drago vidjeti ovako velik broj mladih koji su uključeni u rad DVD-a Zabok te jer Vas u takvim zajednica uči onome što svima nama u životu može dobro doći – prijateljstvu, žrtvi i pomoći bližnjemu.

Okupljenima su se prigodnim riječima i čestitkama obratili gosti iz pobratimskih društava PGD Rogaška Slatina i DVD-a Prišlin-Hum na Sutli, Ivica Petriček, izaslanik VZKZŽ i VZG Zaboka koji je istaknuo dobru i korektnu suradnju Društva u zajedničkom radu na svim poljima djelovanja vatrogastva, Petar Vrančić, gradski vijećnik i supsidijar župe vlč. Marijan Culjak i član DVD-a Zabok koji je dobio spomenicu za 20. godina provedenih u Društvu.

Na skupštini su dodijeljene Spomenice članovima Društva u aktivnom sudjelovanju u radu, zahvalnice za nesebičnu pomoć stradalima u potresu pogođenom području, zahvalnice članovima koji su sudjelovali oko obnove vatrogasnog doma te zahvalnice gradu Zaboku, VZG Zaboka, Valentini Đurek te pojedincima i institucijama koji su pridonijeli u očuvanju i radu Društva.

Skip to content