Novosti

Održana akcija Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke

Na Trgu Ksavera Šandora Đalskog prošlog je tjedna održana akcija Hrvatske gospodarske komore „Kupujmo hrvatsko“, kojoj je pridodana i akcja Hrvatske obrtničke komore -Vrijedne ruke. Predstavilo se osamdesetak tvrtki, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske, s raznim proizvodima, od prehrambenih do odjevnih. Među njima i petnaestak zagorskih.

– Podržali su nas župan i njegova zamjenica, gradonačelnik i Društvo Naša djeca, zbor Zabočki mališani. Mi želimo prodrijeti do svjesti mladih ljudi da budu prisutni, da upoznaju hrvatske proizvode. Tako su i klinci iz vrtića obišli štanodove. Mi smo zadovoljni odazivom, a važno je da su zadovoljni i proizvođači, koji prodaju svoje proizvode. To je najbitnije, da slijedeće godine u još većem broju dođu u Zagorje, da ponude proizvode našim građanima – rekla je poslovna tajnica HGK – Županijske komore Krapina, Sanja Mihovilić.

– Drago mi je, kao županu, da su u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko i naši proizvođači, što je dokaz da Zagorje ima kvalitetne proizvode, posebno prehrambene, koji mogu naći mjesto na svakom hrvatskom stolu. Kupujući hrvatske proizvode, kupujući zagorske proizvode, mi zapravo otvaramo radna mjesta i činimo našu županiju održivom i konkurentnom u svjetskoj utakmici konkurentnosti – rekao je župan Siniša Hajdaš Dončić.

Program akcije vodili su poznati glumci Darko Janeš i Ivica Zadro, a pjevali Zabočki mališani.

Domaći izlagači zadovoljni

Po prvi puta, na akciji se predstavila mlada tvrtka Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, koja se bavi proizvodnjom mlinaca.

– Mlince radimo po staroj recepturi koju smo naučili od bake. Mlinci su pečeni na tabli, bez aditiva i dodataka i to su izvorni zagorski mlinci. U planu imamo raditi i mlince s jajima i sa špinatom. Pregovaramo s trgovačkim lancima da naši proizvodi budu što dostupniji kupcima, a uskoro ćemo na našoj web stranici objaviti popis trgovina gdje se naši mlinci mogu naći – rekla nam je Tanja Gulija, predstavnica tvrtke Zebrano.

Mnogi ne znaju da se u Zagorju proizvodi i kava i to kava koja ima znak Hrvatske kvalitete. Tvrtka Alba MS već je 10 godina prisutna na tržištu kave. Zadnje dvije godine pokrenut je brand Caffeteria, u sklopu kojeg se nalaz Brasil pržena mljevena kava i cappucino. Zadnjih par mjeseci tržištu su ponuđeni i novi proizvodi Caffeteria # u 1 i bjelilo za kavu. Kava iz Velikog Trgovišća može se naći u skoro svim hrvatskim lancima.

– Pogon u Velikom Trgovišću otvoren je 2007., a od 2009. nosimo prestižni znak Hrvatska kvaliteta. Bili smo nominirani i za nagradu Zlatna kuna. Imamo tridesetak zaposlenih i stalno radimo na unapređenju proizvodnje i širenju – rekla nam je Ivana Muhek predstavnica tvrtke Alba MS.

Na akciji se predstavilo i nekoliko naših OPG-a. Rudolf Žugec u Zabok je stigao iz Hrašćine, a bavi se proizvodnjom kupinovog vina i vina od malina. Također se na OPG-u Žugec mogu kupiti i svježe maline i svježe kupine kad im je sezona, a domaćini daju kupcima mogućnost da sami uberu plodove.

– Kupinovo vino proizvodimo od 1987. godine. Često se predstavljamo vikednom na sajmovima. Ovu priliku na domaćem terenu nismo mogli propustiti, pogotovo jer se ovdje ne plaća izložbeno mjesto. To je za nas male proizvođače- izvrsno. Drugu godinu sudjelujem na ovoj akciji i mogu reći da sam zadovoljan – rekao nam je Rudolf Žugec.

Svojim ekstra džemovima i likerima od aronije predstavio se i OPG Nikoline Čižmek iz Plavića. Obitelj Čižmek uvezla je 2008. iz američke Montane 2000 sadnica ove ljekovite biljke i posadilaje na jedan hektar.

– Razmišljali smo što ćemo i odlučili se za jednu od najzdravijih biljki koju su koristili Indijanci, a u Europi je više bila prisutna kao ukrasna biljka. Ima izuzetno puno antioksidansa i nema za što- nije dobra. Nije lijek, ali pomaže kod mnogih tegoba. Kako je malo trpka, mješamo je s drugim voćem- šljivom, jabukom i smokvom. Naši su proizvodi ekološki, a biljke ne tretiramo. Prodajemo uglavnom po sajmovima, pa smo se tako odlučili i za ovu akciju. Silan trud je tu uložen i treba pomoći ljudima koji nešto rade. Akcija je izvrsna, a nama je ovo druga godina da smo uključeni – rekla nam je Ljubica Čižmek, dodajući kako uskoro planiraju ponuditi i nove proizvode.
Izvor: Sebastijan Fuštin, Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content