Novosti

Održana izložba bučinog ulja

Sve je veći interes za zdrava i ukusna bučina ulja.

Na izložbi je sudjelovalo 26 izlagača, a nagrađena su prva tri mjesta u dvije kategorije, nerafinirana bučina ulja i bučina ulja prešana hladnim postupkom

Proteklog je petka, treću godinu zaredom, održana Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Ove godine čast da bude domaćin dobio je grad Zabok. Svojim je glazbenim umijećem sve oduševio Tomislav Goluban, a okupljene su pozdravili predstavnici Međimurske i Varaždinske županije te županica Sonja Borovčak, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i saborski zastupnik Željko Kolar. – Ono što je Dalmaciji maslinovo ulje, to je nama bučino ulje. Problem je to što taj kvalitetni proizvod još ne znamo prodati i dovoljno promovirati. Ova je izložba, ali i slična događanja, pomažu u stvaranju prepoznatljivog brenda bučinog ulja – rekao je Kolar.

Nad uljima provedena senzorska i kemijska analiza

Prije dodjele nagrada najboljim uljima, predavanje je održala Sandra Nađeral s prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Objasnila je da su ulja koja su izložena, iznimno fina i kvalitetna te da se nad njima provodila kemijska i senzorska analiza. U kategoriji nerafinirana bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) treće je mjesto osvojio zlatarski OPG Hanžek Juraj, drugo mjesto osvojila je Učenička zadruga Pahinsko iz Ivanca, a prvo mjesto i zlatnu medalju Uslužna uljara ‘Ivanuša’. U kategoriji bučinih ulja prešanih hladnim postupkom, treće mjesto osvojila je Uljara Just, drugo mjesto Uljara Tkalec iz Čakovca, a prvo mjesto i zlatnu medalju OPG Tkalec iz Čakovca. -I prošle smo godine osvojili nagradu. Svaka nagrada puno znači, pa i ova. Cilj nam je da još više povećamo proizvodnju i kvalitetu naših ulja jer potražnja je velika – rekla je Lucija Tkalec osvrćući se na osvojenu zlatnu medalju u kategoriji bučinih ulja prešanih hladnim postupkom.

Među prvonagrađenima jedan Zagorec

I Slavko Ivanuša prošlogodišnji je laureat koji se i ove godine okitio prvim mjestom, ali u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom. – Proizvodnjom bučinih ulja bavim se još od devedesetih. Godišnje proizvedemo između d i 6 tisuća litara ulja – rekao je Slavko. Jedini zagorski proizvođač među onima koji su nagrađeni medaljom jest Juraj Hanžek. On se proizvodnjom ulja bavi tek dvije godine pa mu nagrada mnogo znači, a i poticaj je za daljnji marljivi rad. – Imali smo njivu koja je bila prazna pa smo ju zasadili bučama. Proizvodimo oko 100 litara godišnje, ali zainteresirani smo i za daljnje širenje proizvodnje – rekao nam je Hanžek. Okupljeni su bučina ulja mogli i degustirati te se uvjeriti u njihovu iznimnu kvalitetu.

U kategoriji nerafinirana bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) treće je mjesto osvojio zlatarski OPG Hanžek Juraj, drugo mjesto osvojila je Učenička zadruga Pahinsko iz Ivanca, a prvo mjesto i zlatnu medalju Uslužna uljara ‘Ivanuša’. U kategoriji bučinih ulja prešanih hladnim postupkom, treće mjesto osvojila je Uljara Just, drugo mjesto Uljara Tkalec iz Čakovca, a prvo mjesto i zlatnu medalju OPG Tkalec iz Čakovca.

Korisnosti bučinog ulja na zdravlje višestruke su. Tako bučino ulje pozitivni djeluje na potenciju, stimulira imunitet, snižava kolesterol, normalizira rad prostate, sprečava nastanak žučnih kamenaca, povećava elastičnost krvnih žila, stimulira rad bubrega, ima protuupalno djelovanje itd.
Izvor: Zagorski list

Skip to content