Novosti

Održana javna tribina o strategiji ruralnog razvoja i poljoprivrednoj politici EU

U sklopu provođenja projekta “Strategija ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije” održana je Početna konferencija i Javna tribina na temu “Zajednička poljoprivredna politika Europske unije – iskustva Slovenije i primjeri iz prakse”.

Tribina je izazvala veliki interes pa je Zelena dvorana Centra za mlade u Zaboku bila prepuna. Županijski pročelnik za poljoprivredu Luka Čuljak istaknuo je kako se poljoprivrednicima želi približiti politika Europske unije, a KZŽ pokušava svojim poticajnim mjerama prilagoditi poljoprivredu, da naši poljoprivrednici kod ulaska Hrvatske u EU mogu participirati u poticajima.

Sve nazočne pozdravio je i župan Siniša Hajdaš Dončić, a direktorica Zagorske razvojne agencije Ines Kos, upoznala je prisutne s izradom Strategije ruralnog razvoja KZŽ.

O IPARD programu govorio je Marin Kukoč iz Ministarstva poljoprivrede.

Glavni govornik na javnoj tribini bio je Igor Hrovatič, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije koji je istaknuo kako je puno prednosti zajedničke europske poljoprivredne politike, ali je tu potrebno držati se reda i zahtjeva. Birokratskih zapreka ima, ali se mjere moraju donositi kako bi ih poljoprivrednici mogli koristiti.

– Kad govorimo o novcu, EU nema milosti ako se novac ne troši po programu. Odmah se traži povrat, ali ne od pojedinca, već od države, koju se na taj način kažnjava, a i smanjuju joj se ukupna sredstva – rekao je Hrovatič.

Govoreći o podacima, Hrovatič napominje da se ulaskom u EU podignuo ukupan indeks poljoprivredne proizvodnje. Naravno, neki su sektori pali, dok se kod nekih proizvodnja povećala.

Još uvijek je velika nepoznanica kako će se definirati zajednička poljoprivredna politika 2013. godine za novo razdoblje te hoće li se sredstva za poljoprivredu smanjivati ili povećavati.

– No, tada će se uvesti definicija malog poljoprivrednika što je za nas spas, jer većina je kod nas takvih – rekao je Igor Hrovatič.

Predsjednik Savjeta za poljprivredu Županijske skupštine, Milan Husnjak s nekoliko je rečenica prisutne upoznao o zaključcima skupa mljeka u Irskoj na kojem je sudjelovao. Rekao je kako poljprivrednici sve lošije žive, a sve više dobiti uzima trgovina. Ako se dopusti veća liberalizacija tržišta, proizvodnja će otići u krajeve gdje je jeftinija. Građani i proizvođači su protiv toga, a politka još uvijek nema odgovor.

Uslijedila su pitanja pristutnih koje je najviše zanimala usporedba hrvatskih i slovenskih prilika po pitanju prizvodnje mlijeka, svinjogojstva, o zadrugama, poticajima i mjerama pomoći, trajnim nasadima u voćarstvu.

Izvor: Zagorski list

Skip to content