Novosti

ODRŽANA JE 22. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ZABOKA

Izbori za mjesne odbore na isti dan kad i oni za EU parlament

Vijeće je izglasalo i koja će biti visina paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu. Određeno je da to bude 150 kuna, odnosno najmanji mogući iznos, kako bi se potaknula takva djelatnost.

Protekle srijede održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka. Vijećnici su sve točke dnevnog reda izglasali jednoglasno. Prihvaćeni su tako prijedlozi o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu.

Paušalni porez, komunalni doprinos

Kako je objasnila pročelnica Natalija Gretić, nema promjene kada je u pitanju visina naknade, no promjene se odnose na rokove plaćanja. – Obveznici plaćanja za poslovne prostore naknadu će plaćati do 25. za tekući mjesec, a za stambeni prostor prvi obrok do 31.svibnju., a drugi do 30.studenog – istaknula je pročelnica. Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog odluke o uvjetima i držanju kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Kako je objašnjeno na sjednici, zainteresiranost za ovu odluku na javnom savjetovanju bila je iznimno velika što potvrđuje da je riječ o temi koja zanima građane. Pročelnica Gretić je objasnila da se Grad nije odlučio za opciju da se postavi obaveza obavezne sterilizacije za kućne ljubimce, a istaknula je neke od odredbi odluke poput toga da se psi moraju držati na povodcu, a opasni psi moraju imati i brnjice, što je propisano i Pravilnikom o opasnim psima. Vijeće je izglasalo i koja će biti visina paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu. Određeno je da to bude 150 kuna, odnosno najmanji mogući iznos, kako bi se potaknula takva djelatnost.

Savjet mladih

Budući da se predsjednica Savjeta mladih Karla Trgovec ispričala zbog nedolaska, izvješće o radu tog tijela dala je Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika koja je istaknula kako prati rad Savjeta mladih i prisustvuje svim događanjima. – Naš Savjet mladih vrlo je aktivan i organizira brojne aktivnosti. 0no što je bilo vrlo dobro prihvaćeno bio je Pub kviz za učenike zabočkih srednjih škola koji će se nastaviti i ove godine uz intenciju da sudjeluju i profesori. Isto tako, inicirali su i niz raznih predavanja poput onog o anksioznosti, nasilju nad ženama te utjecaju alkohola na mlade – pobrojala je Đurek samo neke od aktivnosti dodajući kako će nastaviti s obukom za savjete mladih te sa brojnim drugim aktivnostima. Na kraju sjednice gradonačelnik Ivan Hanžek osvrnuo se na rad zimske službe na području grada koju je pohvalio te na rad ŽUC – a kojeg je pokudio. – Mi smo odlučili pismenim putem reagirati prema Županijskoj upravi za ceste jer nismo zadovoljno čišćenjem, pogotovo ulice Matije Gupca – naglasio je Hanžek. Vijećnicima je rekao kako gradu predstoje izbori za mjesne odbore, no da je intencija da se oni provedu zajedno s izborima za EU parlament kako bi bila veća izlaznost i kako bi se smanjili troškovi.

Naš Savjet mladih vrlo je aktivan i organizira brojne aktivnosti. 0no što je bilo vrlo dobro prihvaćeno bio je Pub kviz za učenike zabočkih srednjih škola koji će se nastaviti i ove godine uz intenciju da sudjeluju i profesori. Isto tako, inicirali su i niz raznih predavanja poput onog o anksioznosti, nasilju nad ženama te utjecaju alkohola na mlade – pobrojala je Đurek samo neke od aktivnosti.

Izvor:Zagorski list

Skip to content