Novosti

ODRŽANA JE KONFERENCIJA O NACIONALNIM PREVENTIVNIM PROGRAMIMA U ZABOKU

Ministarstvo zdravlja, HZZO, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije organizirali su proteklog četvrtka Konferenciju o Nacionalnim preventivnim programima. Konferenciji je prisustvovao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je govorio o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice, Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke te o novom Nacionalnom programu za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.

– Najveći je odaziv na mamografiju budući da smo s tim najranije krenuli, a najmanji odaziv je na testiranje krvi u stolici – rekao je ministar Varga. Dodao je da je riječ o bolestima, odnosno vrstama karcinoma koji ne bole i u početku ne izazivaju nikakve simptome pa ih je jedino moguće rano otkriti preventivnim pregledima. Nakon što je Ministarstvo dobilo poražavajuće rezultate istraživanja, kada je u pitanju oralna higijena 12 – godišnjaka, koji su pokazali da smo na začelju Europe, pokrenut je i Nacionalni progam za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.

– U Hrvatskoj imamo 2500 stomatologa koji moraju prevenirati oralne bolesti već od vrtićke dobi, a cilj svih programa je da poboljšamo zdravstvenu sliku nacije u narednih deset godina – istaknuo je ministar. Na pitanje novinara kakav je odaziv na preventivne preglede u našoj županiji, Varga je odgovorio da je odaziv relativno dobar, no da u nijednom županiji nije postignuta razina od 85 % odaziva pa svagdje ima prostora za daljni rad i animaciju ljudi. Valja reći da je u sklopu se u sklopu promotivnih aktivnosti Nacionalnih preventivnih programa, građanima besplatno mjerio krvni tlak, šećer u krvi i indeks tjelesne mase.
Izvor: Zagorski list

Skip to content