Novosti

Održana je pokazna vježba Vatrogasne zajednice Grada Zaboka i Zagorske javne vatrogasne postrojbe

Na inicijativu Zagorskog vodovoda 13.4.2018. u 7:43h započela je Zajednička javna pokazna vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Grada Zaboka i Zagorske javne vatrogasne postrojbe, u kojoj sudjeluje sveukupno 37 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Uz desetoricu profesionalaca Zagorske javne vatrogasne postrojbe, sudjeluju tako i desetorica članova DVD Zabok, sedmorica iz DVD Špičkovina, petorica iz DVD Gubaševo te petorica iz DVD Pavlovec sa sveukupno 11 vozila.

Vježba se održava na objektu u kojem su trenutno poslovni prostori Zagorskog vodovoda, i brojnih drugih zabočkih tvrtki, na adresi Ulica Ksavera Šandora Gjalskog 2. U samoj vježbi sudjeluju i pripadnici Zavoda za hitnu medicinu s dva tima, djelatnici Elektre i Zagorskog metalca, službenici Policijske postaje Zabok te korisnici i djelatnici poslovnih prostora u spomenutoj zgradi.

Kako nam je pojasnio Hrvoje Petriček, voditelj sigurnosti, zaštite na radu i zaštite od požara Zagorskog vodovoda, ova njihova inicijativa je zapravo ispunjavanje obaveze prema Zakonu o zaštiti na radu koji Zagorski vodovod obvezuje provoditi vježbe evakuacije i spašavanja. – Zagorski vodovod je inicijator i organizator vježbe te u njoj sudjeluju i naši djelatnici. Obzirom da je u ovom objektu više poslovnih subjekata, mi smo pozvali i ostale suvlasnike kao i korisnike poslovnih prostora da se i oni priključe vježbi, što su i učinili – rekao nam je Petriček.

Što se samog scenarija pokazne vježbe tiče, prema njemu je zbog oštećenja elektroinstalacija došlo do požara na prvom katu, koji se potom preko ventilacijskog otvora proširio na potkrovlje i zahvatio je krov. Djelatnici Zagorskog vodovoda obavijestili su vatrogasni operativni centar o požaru, a do dolaska vatrogasaca i hitne pomoći, većina djelatnika u poslovnim prostorima je evakuirana iz zgrade, osim dvoje unesrećenih koji su ostali na prvom katu. Djelatnici Zagorskog metalca isključit će plin, djelatnici Elektre isključit će struju, policija će regulirati promet, a nakon što vatrogasci evakuiraju unesrećene, djelatnici Hitne pružit će im potrebnu pomoć.

Ovom vježbom, koju je taktički izradio Tihomir Tršinski iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe, rukovodi zapovjednik ZJVP Dražen Sinković, koji nam je rekao kako je ovo jedna od najvećih vatrogasnih vježbi u Zagorju. – Nama je ova vježba odlična prilika da utvrdimo spremnost Zagorske javne vatrogasne postrojbe kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Zaboka, da se vidi koliko je članova DVD-a spremno u jutarnjim satima, za vrijeme radnog vremena, doći i reagirati u ovakvim situacijama. Također, ovo je dobra prilika i za provjeru opreme i vatrogasnih vozila – rekao nam je zapovjednik Sinković o ovoj vježbi.

Izvor: www.zagorje.com

Skip to content