Novosti

Održana je svečanost povodom Dana grada Zaboka i 20-te obljetnice grada, 22.5. 2013.

Jučer je u prepunoj auli OŠ K.Š. Gjalski održana svečanost povodom Dana grada, 20-te obljetnice osnivanja i početka rada Grada Zaboka iblagdana svete Jelene Križarice u toploj i prijateljskoj atmosferi.

Svečanost je otvorena nastupom zbora Gjalski s himnom Lijepa naša domovina. Voditeljica Bojana Birač je otvorila svečanost prigodnim pozdravnim riječima, zahvalila na dolasku, te u ime Grada Zaboka pozdravila:

– saborske zastupnike: gospođu Dunju Špoljar i gosp. Željka Kolara

– gosp. Sinišu Hajdaša Dončića, Ministra pomorstva, prometa i infrastrukture,

– gosp. Božidara Štubelja, zamjenika Ministra rada i mirovinskoga sustava i pomoćnika Ministra gosp. Marka Krištofa

– obnašateljicu dužnosti župana – zamjenicu župana, gospođu Sonju Borovčak, i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelka Fereka-Jambreka, te ostale predstavnike Županije,

-gosp. Darka Peričića, Predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture

– gosp. Juricu Krležu, člana Uprave Hrvatskih cesta

– gosp. Željka Pavića, člana Uprave FINE

-delegaciju iz prijateljske Općine Puconci iz Republike Slovenije

na čelu sa županom gosp.Ludvigom Novakom

-Predstavnika prijateljskog Grada Poreča gosp. Arduina Matoševića

– gradonačelnike,načelnike i druge dužnosnikegradova i općina, župnike

– članove Gradskog vijeća Grada Zaboka i Gradskog poglavarstva prijašnjih saziva,

-predstavnike udruga Domovinskog rata i udruga boraca iz II. svjetskog rata,

-dosadašnje članove Županijske skupštine,

– nositelje pravosudnih, upravnih, prosvjetnih i zdravstvenih i socijalnih

dužnosti, te policije,

– predsjednike bivše Skupštine Općine Zabok i predsjednike bivših Izvršnih vijeća, Poglavarstva, kao i dosadašnje gradonačelnike Grada Zaboka,

– predstavnike političkih stranaka, sindikata i mjesnih odbora,

-predstavnike športskih, kulturnih i drugih udruga, društava i klubova,

– Posebno pozdravljam prisutne ovogodišnje dobitnike priznanja Grada Zaboka,

-isve ostale prisutne goste.

Nakon toga minutom šutnje odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i stradalnicima za Domovinu, te umrlim Gradskim vijećnicima.

Kao i svake godine, sudionike ove svečanosti pozdravljaju i svim građanima čestitaju Dan grada i uzvanici koji su opravdali svoj izostanak: potpredsjednik Hrvatskog sabora, Milorad Batinić, Ministar zdravlja Rajko Ostojić

Gradonačelnik prijateljskog GradaCrikvenice, Damir Rukavina, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Tonći Lazibat, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Jože Perić, Predsjednik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rada „Barun“, Josip Mirt, kao i mnogi drugi.

Prisutnima se obratio gradonačelnik, Ivan Hanžek prigodnim govorom koji moćete preuzeti ovdje.

[mp3/Gradonacelnik.mp3]

Uslijedila je dodjela priznanja Grada Zaboka.

Priznanja Grada Zaboka ustanovljena su Odlukom Gradskog vijeća od 17. listopada 1995. godine. Odtadase dodjeljuju svake godine povodom 22. svibnja, Dana grada Zaboka.

Povelja Grada Zaboka dodjeljuje se pojedincima, javnim i drugim ustanovama, poduzećima, lokalnim i područnim (regionalnim) jedinicama samouprave u zemlji i inozemstvu, državnim tijelima i drugim institucijama za njihove izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose razvoju Grada Zaboka, ili ako na neki drugi način trajno zaduže Gradu oblasti stvaralaštva i suradnje. Uz povelju, fizičkim osobama se dodjeljuje i novčana nagrada u iznosu od 4.000,00 kn.

Plaketa Grada Zaboka dodjeljuje se, u pravilu, pojedincima za posebno vrijedne rezultate koji doprinose razvoju ili ugledu Grada Zaboka za bilo koji vid stvaralaštva.

Ova priznanja se dodjeljuju posebnim Zaključkom Gradskog vijeća na prijedlog Gradonačelnika.

Gradonačelnik je uručio priznanja:

POVELJU GRADA ZABOKA GOSP. RUDOLFU ZAJECU

Obrazloženje:

Gosp. Rudolf Zajec, rođen je 28.11.1935. u Svedružiu Općini Petrovsko. Nakon osnovne škole i gimnazije u Krapini, završava Učiteljsku školu u Zagrebu. Svoj radni vijekzapočeo je 1956. u Orehovici u Općini Bedekovčina. U Zabok dolazi 1965. godine na radno mjesto nastavnika tehničke kulture u OŠ Zabok. Istovremeno predaje „Opće tehničko obrazovanje“ u novootvorenoj Gimnaziji Zabok sve do 1975.g.

Dolaskom u Zabok odmah se uključuje u rad DVD-a Zabok kao mentor pionira vatrogasaca i intenzivno radi sa suradnicima, s mladima po „vlastitom programu“ kojeg vrlo kvalitetno realizira u suradnji s Osnovnom školom Zabok.

Godine 1974. preuzima funkciju predsjednika DVD-a Zabok na kojoj ostaje sve do 2001. godine.

Punih 40 godina bio je predavač na tečajevima za osposobljavanje vatrogasnih kadrova svih kategorija, prenoseći kandidatima potrebna znanja i iskustva iz vatrogasne prakse i to na području čitave Županije.

Od 1993.-2013. predsjednik je Vatrogasne zajednice Grada Zaboka sa osnovnim zadatkom da načelu Upravnog odbora Vatrogasne zajednice grada koordinira i pomaže rad DVD-a članica i usmjerava njihovo djelovanje na određenom požarnom području.

Od 1993.-2009. dopredsjednik je Vatrogasne zajednice Županije i vodi dugi niz godina Odbor za osposobljavanje županije .

Za svoj vrijedan 57-godišnji raduvatrogastvu, gosp. Rudolf Zajec, po činuviši vatrogasni časnik 1. klase, primio je mnoga priznanja i odlikovanja, a ova današnja Povelja Grada Zaboka je veliko HVALA za sve što je učinio za brojne generacije mladih vatrogasaca iuspješan razvoj vatrogastva.

PLAKETU GRADA ZABOKA GIMNAZIJI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA U ZABOKU, koja je uručena ravnateljici Bibijani Šlogar

Obrazloženje:

Prije 50 godina, 22. svibnja 1963., Narodni odbor općine Zabok donio je rješenje o osnivanju Gimnazije u Zaboku i iste je godine upisana prva generacija zabočkih gimnazijalaca. Zabočka je gimnazija tijekom ovih 50 godina prošla mnoge promjene, a neke od značajnijih su promjene prostora rada. Gimnazija je do 1976. djelovala u zgradi današnje Srednje škole Zabok kada je preseljena u prostor današnje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, da bi 1995. preselila u prostor zabočke Osnovne škole. Na 40. obljetnicu postojanja Gimnazija useljava u svoju zgradu, moderno opremljenu školu koja omogućava suvremeni pristup nastavi i kabinetsku nastavu. No, 40 godina podstanarstva nije utjecalo na njenu kvalitetu, jednako kao što se ne može niti poreći da je unatrag 10 godina od useljenja u vlastiti prostor doživjela ponovni uzlet.

Škola redovito sudjeluje na natjecanjima i donosi izvrsne rezultate s državnih natjecanja iz biologije, povijesti, hrvatskog jezika, geografije, matematike, engleskog jezika, fizike, informatike, Lidrana, Crvenog križa, sporta…

Ne zanemaruje se nimnoštvo izvannastavnih aktivnosti, učenici se potiču na razvoj i izvan obaveznog dijela programa te škola dobiva Ministrovo priznanje za uspješan, kvalitetan i kreativan rad 2001.

Volonterski klub škole vrlo je aktivan u životu grada Zaboka te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva 2008. školi dodjeljuje nagradu „Škola-prijatelj zajednice“ za inovativan model razvoja volonterstva mladih.

Interes za ekologiju potaknuo je stvaranje školskog arboretuma zasađenog prema vjerovanjima o drveću u Hrvata te uključivanje u međunarodni program Ekoškola i podizanje zelene zastave 2010. godine.

Gimnaziji A.G. Matoša povodom 50. godina uspješnog rada upućujemo iskrene čestitke na ovoj vrijednoj obljetnici.

PLAKETU GRADA ZABOKA GOSPOĐI DANICI POSAVEC

Obrazloženje:

Gospođa Danica Posavec, dipl. ing. socijalnog rada, rođena je 24. 4. 1950., živi u Huma Zabočkom i zaposlena je u Općoj bolnici Zabok na neuropsihijatriji. Svoje slobodno vrijeme posvetila je pomaganju odraslima, koji zbog kombiniranih oštećenja nisu nadišla sposobnosti mališana. Osim svojih redovitih zaduženja na radnom mjestu, teta Danica, kako je od milja zovu njezini štićenici, volonterski od 2000. vodi Klub Sunce za djecu i mlađe osobe sa psihofizičkim smetnjama. Iz velike ljubavi i požrtvovnosti gospođa Danica, bez naknade sve ove godine doprinosi integraciji invalidnih osoba u normalan život u obitelji i zajednici. Članovi Kluba stari su od 20 do 40 pa i više godina, dolaze iz Zaboka i okolnih mjesta, u pratnji svojih roditelja. U Klubu se bave izradom nakita, vjenčića, ukrašavaju kutije salvetnom tehnikom, modeliraju od fimo mase. Pod budnim okom tete Danice i prisutnih roditelja, slave rođendane, obilježavaju blagdane, druže se i međusobno pomažu.Složno izrađene predmete ponekad prodaju uz kakav blagdan kod mjesne crkve ili na nekom sajmu, a zarađenim novcem kupuju materijal za nove uratke.

Osim toga gđa. Danica je od 1974. kao stalni terapeut vodila Klub liječenih alkoholičara Zabok. Klub je radio redovito pokrivajući čak područje do Zaprešića, Klanjca, Krapine, Zlatara i Huma na Sutli. Tijekom proteklih desetljeća kroz Klub Zabok prošlo je više od 2000 bolesnika, od čega je 1650 njih liječeno bolnički.

Gđa. Danica je aktivna i vrijedna članica Ogranka Matice hrvatskeu Zaboku, te članicalikovne sekcije “Josip Kaltnecker” KUD-a Zabok, koja je do sada imala 7 samostalnih izložbi, sudjelovala na preko dvadesetak skupnih izložbi, učestvovala na brojnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Osim toga, svoje radove često osobno poklanja u humanitarne svrhe.

Gđi. Danici Posavec, za sav uložen trud i postignute rezultate, koji ne bi bili takvi da u njih nije uložila veliku dobrotu, razumijevanje i ljubav, velika HVALA. Teta Danica kako je zovu njezini štićenici odiše onom rijetkom čistom ljubavi i dobrotom koja mami suze na oči.

Gradonačelnik je u ime prisutnih i svoje osobno ime čestitam dobitnicima gradskih priznanja. Mimo protokola Gradonačelnik je dodijelio Zahvalnicu za suradnju i doprinos unapređenju Gradske uprave, djelatnici Gradske uprave Gordani Dugorepec.

U ime nagrađenih, zahvalio je Zajec Rudolf, a svoj govor je završio riječima: Najvažnije je biti človek človeku.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio Siniša Hajdaš Dončić, Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, koji je posebno naglasio da se obraća kao Zabočan Zabočanima, a ne kao ministar.

Snimka zahvale gosp. Rudolfa Zajeca i govor gosp. Siniše Hajdaša Dončića možete preuzeti ovdje

[mp3/Priznanja-i-ministar-Hajdas.mp3]

Na kraju svečanosti gradski zbor „Gjalski“ pod ravnanjem maestra Aleksandra Šandora Pavišića izveo je dvije autorske pjesme maestra Aleksandar Šandor Pavišić, na dar Zaboku povodom Dana grada i 20. obljetnice i to: List je jesenje i Odu Zaboku

Gradonačelnik je sve prisutne pozvao na prigodni domjenak uz prijateljsko druženje.

Svečanost je po ocjeni prisutnih uzvanika, gostiju i svih prisutnih bila dostojanstvena, spontana i odisala pozitivnim emocijama i dobrim raspoloženjem.

Hvala svima koji su nazočili svečanosti i svojim prisustvom uveličali Dan grada i 20. obljetnicu, kao i blagdan svete Jelene Križarice.
URED GRADA

Skip to content