Novosti

ODRŽANA LJETNA ŠKOLA ZA DUŽNOSNIKE DND-a i EDUKACIJA VOLONTERA U SKLOPU PROJEKTA „NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA“

Proteklog su vikenda održane dvije aktivnosti Saveza društava Naša djeca Hrvatske u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama – edukacija volontera u sklopu projekta društvene odgovornosti tvrtke NIVEA „Neka odrastanje bude dječja igra“ i Saveza te Ljetna škola Saveza DND – Savjetovanje za dužnosnike.

U petak, 8. srpnja, jutarnjim programom započela je edukacija volontera u sklopu projekta NIVEA ”Neka odrastanje bude dječja igra”. Edukaciju je otvorila dopredsjednica Saveza, gospođa Sonja Borovčak, a sudionike edukacije pozdravila je i pročelnica za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije, gospođa Martina Gregurović Šanjug. U sklopu projekta održane su likovno-kreativne i dramsko-lutkarske radionice, a osigurana su sredstva za edukaciju 50-ak volontera s područja cijele Hrvatske.


Ove su godine bila organizirana tri programa edukacije
: dva likovno-kreativna seminara, jedan za djecu mlađe dobi na temu igračka i jedan za djecu starije dobi na temu likova iz dječje književnosti, mitova, legendi i predaja hrvatskih regija. Održan je i dramsko-lutkarski seminar gdje su polaznici prošli kroz neke dramsko-scenske tehnike te upoznati s osnovama dramsko-lutkarskog izričaja. Likovno – kreativne radionice održale su dugogodišnje stručne suradnice Saveza DND, Mirjana Kranželić, samostalna likovna umjetnica i Goranka Vlahović, modna dizajnerica i kostimografkinja. Ksenija Rožman, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja i Zvjezdana Balija, odgojiteljica i lutkarica bile su zadužene za dramsko-lutkarske radionice.

U subotu, 9. srpnja nastavljen je program likovno-kreativnih i dramsko-lutkarskih radionica čiji je rezultat popodne istoga dana prikazan na završnom predstavljanu čime je i službeno završen program edukacije volontera. Na radionici je izrađeno preko 120 različitih igračaka, predstavljeni su radovi obiju radionica te izvedena jedna dramska i jedna lutkarska prezentacija.

Kao rezultat ovih kreativnih seminara, uslijedit će besplatne radionice za roditelje tijekom rujna i listopada i kreativne radionice za djecu i roditelje u osnovnim Društvima Naša djeca i njihovim lokalnim zajednicama na kojima će im volonteri koji su sudjelovali na radionicama, prenijeti svoja znanja i nove vještine kako bi u obiteljskom okruženju poticali djecu i odrasle na zajedničko druženje i kreativno stvaralaštvo kroz igru.

Istog je vikenda održano i Savjetovanje za dužnosnike iz Društava Naša djeca u okviru Ljetne škole Saveza. Savjetovanje je započelo 8. srpnja poslijepodne u 15,00 sati aktualnostima iz rada Saveza DND, čije je aktivnosti i programe predstavila Snježana Krpes, tajnica Saveza DND te su predstavljeni i projekti i aktivnosti osnovnih DND koje provode u svojim lokalnim zajednicama. Prikazani su mnogi hvalevrijedni programi i primjeri dobre prakse te je program nastavljen u subotu predavanjem na temu „Uloga društvenih mreža u predstavljanju udruga za djecu“ koje je vodila Nataša Blagojević, voditeljica odjela upravljanja društvenim mrežama i sadržajima Proximity Zagreb & Dialog komunikacije. Voditeljica Savjetovanja za dužnosnike bila je prof. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND, a program dobrodošlice svim prisutnim dužnosnicima upriličila su djeca iz Društva ”Naša djeca” Tuhelj izvedbom ”Kaj bu rekla kuma Dora” koju je s njima pripremila gospođa Pavica Iveković. Na Savjetovanju je sudjelovalo 20-ak članova iz Društava Naša djeca (članovi iz DND-a Bedekovčina, Dugo Selo, Jastrebarsko, Koprivnica, Križ, Lekenik, Našice, Nova Gradiška, Slatina, Staro petrovo Selo, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Vinkovci i Zabok) koji su razmijenili ideje, iskustva, primjere dobre prakse, ali i naučili nova znanja o predstavljanju rada DND-a na društvenim mrežama.

Društvo Naša djeca Zabok predstavila je tajnica Jasenka Borovčak projektom „Prebaci na volontiranje!“ i kratkim filmom koji prikazuje mnogobrojne volontere i volonterke, a posebno djecu i mlade uključene, u volonterske aktivnosti i projekte DND-a Zabok. Volonteri DND-a Zabok Sandra Benčić, Matija Horvat i Danijela Sović sudjelovali su u likovno-kreativnim radionicama dok je volonterka Zvjezdana Balija bila voditeljica u dramsko-lutkarskoj radionici.

Skip to content