Novosti

ODRŽANA PREDSTAVA „KAKO JE JEŠKO POBIJEDIO PREHLADU“ ZA DJECU I PREDAVANJE „PREHLADA ILI GRIPA – RECI NE ANTIBIOTICIMA“ ZA ODRASLE

U organizaciji Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“ i Društva Naša djeca Zabok, a uoči Međunarodnog dana zdravlja za predškolce i školarce organizirana je predstava „Kako je Ješko pobijedio prehladu“, dok je za roditelje, odgajatelje i učitelje organizirano predavanje na temu „Prehlada ili gripa – reci NE antibioticima“

Predstava „Kako je Ješko pobijedio prehladu“

Za djecu Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog održana je u Zaboku vesela, zabavna i poučna predstava „Kako je Ješko pobijedio prehladu“ u izvedbi Dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Predstava govori o Ješku Ježiću koji uz pomoć obitelji i prijatelja pobijedi prehladu, liječeći se samo toplim čajem, limunom i medom pritom ne koristeći nikakve lijekove, a predstava je napravljena kroz vesele songove u kojima su djeca posebno uživala.

Predavanje „Prehlada ili gripa – reci NE antibioticima“

Predavanje dr.med. Svena Pala izazvalo je veliki interes, jer je tema vrlo zanimljiva i aktualna, prije svega za roditelje, jer se uvijek postavlja pitanje ima li potrebe kod svake prehlade ili gripe piti antibiotik. Odgovor je NE, jer u slučajevima virusnih oboljenja, kao što su prehlada i gripa nije učinkovito i treba ih čuvati za liječenje „zločestih“ bakterija kako bi se spriječila sve prisutnija rezistencija bakterija na liječenje antibioticima.

Predavanje je također izazvalo vrlo interesantnu i korisnu raspravu uz zaključak da je ova tema vrlo važna za zdravlje svih, a naročito djece i da je potrebna edukacija i medijska potpora javnoj kampanji o odgovornom korištenju antibiotika. Poruka s ovog skupa jest reci „ne“ antibioticima kad se radi o prehladi ili gripi, ali „da“ kad su u pitanju bolesti koje izazivaju bakterije, rekao je na kraju Sven Pal, dr.med.

Pripremila:Jasenka Borovčak

Skip to content