Novosti

Održana promocija Godišnjaka grada Zaboka za 2017

U Velikoj galeriji grada Zaboka 22. veljače 2019. održala se promocija petog broja Godišnjaka grada Zaboka 2017. u izdanju OMH iz Zaboka. Godišnjak grada Zaboka nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadrži rubrike vezane i za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost.

U svom uvodnom pozdravu predsjednik Ogranka Ivica Balagović osvrnuo se i na rad Ogranka u Zaboku naglašavajući mnogobrojne značajne aktivnosti tijekom prošle godine, te zahvalio na potpori gradonačelniku Ivanu Hanžeku i zamjenici Valentini Đurek, kao i svim pojedincima i suradnicima na realizaciji zbornika ali ujedno pozvao mlađe članove da se uključe u rad ogranka osobito u njegovanju i očuvanju povijesti našega grada kroz pisanje tekstova za godišnjak.

Sve članke, istaknula je urednica Gordana Dugorepec, vodi želja da od zaborava sačuvaju mnoga važna događanja i uspomene za buduće generacije. Dugorepec je zahvalila na potpori gradonačelniku Hanžeku, kao i svim pojedincima, ustanovama i tvrtkama, a napose svim suradnicima jer bez kvalitetnih tekstova ovoga broja ne bi bilo.

Potpredsjednica Ogranka i članica uredništva Sandra Babnik Lončar prikazala je sadržaj Godišnjaka po rubrikama predstavljajući svaki tekst s nekoliko rečenica osvrćući se i na sadržaj i stil. Posebice je istaknula kako je u ovom godišnjaku prof. Vlado Saftić opisao povijest „Zivtex-a“ – jedne zabočke tvornice, prof. Jasna Balaško piše o Stjepanu Bilušiću, utemeljitelju Ureda za urbanizam bivše Općine Zabok, Rajko Bartolin pripremio je „Učešće postrojbi dragovoljaca u Domovinskom ratu“, Katica Kranjčec opisala je početke rada dječjeg vrtića u Zaboku a sadašnja ravnateljica Dijana Lovinčić Crnković rad današnjeg vrtića i kako je proslavljena 50-a obljetnica djelovanja, Nikola Capar, priča priču o gosp. Dragutinu Tisaniću, osnivaču Oldtimer kluba Zabok. Tina Marušić, mag.educ. piše o svojem kolegi akademskom slikaru Željku Kropfu, originalnom i osebujnom umjetniku i radu Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

Predstavljanje pete zbirke pjesama i crtica „Jadranska svitanja“ vlč. Marija Culjaka u studenom 2017. godine, povod je i da se prisjetimo svestranosti našeg župnika vlč. Marijana Culjaka koju je pripremio Ivica Balagović, a osvrt na 26. skup prirodoslovaca napisala je Sandra Babnik Lončar, prof.

Prof. Jasna Balaško podsjeća nas na pok. gosp. Stjepana Domitrana, dipl. ing geodezije koji je radio u zabočkom katastru. Stjepan Tršinski, sportski novinari piše o pok. Alojzu Kušanu, dugogodišnjem predsjedniku Šahovskog kluba Polet. Prof. Biljana Bradač piše o pok. profesoru Đuri Bjelja, osnivaču i dugogodišnjeg direktoru Gimnazije, a novinar Tomislav Zrinščak o otvorenju sportske dvorane i počecima sporta u Zaboku.

Okupljenima se biranim riječima obratio gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da će grad Zabok podržati svako daljnje izdavanje godišnjaka jer je on postao svojevrsna mala enciklopedija grada i predstavlja kolektivnu memoriju. Njegovim čestitkama i zahvalama uredništvu na energiji i entuzijazmu pridružila se i zamjenica gradonačelnika i predsjednica Odbora za kulturu grada Zaboka gđa.Valentina Đurek.

Pismo zahvale uputio je Ogranku bivši direktor Zivtexa gosp. Stjepan Arbutin u kojem je napisao kako ga za Zabok vežu lijepe uspomene u kojem je bilo uspona i padova ali na dobrobit svih djelatnika ali i samog Zaboka te su rezultati bili izrazito vidljivi u tim godinama.

Nikola Capar, novinar s dugogodišnjim iskustvom i član uredništva, pročitao je kratki ulomak iz članka gosp. Bartolina ali i gosp Tršinskog sportskog novinara.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice glazbene škole u Zaboku Dorotea Dolenec, Klara Dolenec i Nela Krznar predvođene mentorima Ivanom Šimatovićem i Valentinom Čanžar.

Hvala svima na sudjelovanju i potpori u radu i djelovanju našeg zabočkog Ogranka.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content