Novosti

ODRŽANA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U CENTRU ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KRAPINSKE TOPLICE U SKLOPU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

U III. ciklusu projekta „Zdravo i fino“ Društvo Naša djeca Zabok u svoje je aktivnosti uvrstilo i posjet djeci koja pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice

Radionica zdravoga kuhanja

U sklopu III. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok planiran je posjet Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice koji je posebno zainteresiran za suradnju već od prvog ciklusa projekta „Zdravo i fino“ s obzirom na to da u prostorima Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice postoji infrastruktura i opremljenost kuhinje koja tehnički omogućuje aktivno sudjelovanje djece s teškoćama. Naime, u Centru za odgoj o obrazovanje Krapinske Toplice u sklopu Zdravstvenog i građanskog odgoja i preventivnog programa u Kabinetu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, provode se slični sadržaji u sklopu kojih učenici pripremaju obroke uz stručno vodstvo učitelja i poznatih kuhara iz naše županije te je radionica zdravoga kuhanja Društva Naša djeca Zabok nastavak dobre prakse koju Centar provodi za svoje učenike. Određene poteškoće u prehrani prisutne su i kod djece s teškoćama što predstavlja izazov u odabiru namirnica, pripreme i konzumacije hrane.

Priprema zdravog domjenka

Pripremu zdravog domjenka ovog je puta vodila volonterka Društva Naša djeca Zabok i asistentica u radionicama zdravoga kuhanja koje se provode s članovima Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok Danijela Sović. Djeca su zajedno s asistentima-volonterima DND-a Zabok Vjekoslavom Flegarom i Ivanom Jurina, voditeljicom Projekta Jasenkom Borovčak i uz veliku podršku učitelja Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pripremali zdravi domjenak. Za početak su pripremali sendviče s dva zdrava namaza – humusom (namaz od slanutka) i namazom od suncokreta s medvjeđim lukom koja su ukrašavali s povrćem te odmah degustirali. S obzirom na to da djeca vole grickalice pripremale su se zdrave varijante grickalica od tostiranih badema i sjemenki suncokreta. Za najomiljenije jelo, a to su deserti napravljeni su voćni ražnjići, kuglice od orašida i suhog voće te čokoladni smoothie.

Djeca, učitelji i roditelji koji su sudjelovali u radionici pripreme zdravog domjenka izrazili su zadovoljstvo sa svime što su degustirali stoga je ova radionica doprinijela usvajanju zdravih prehrambenih navika i promicanju zdrave prehrane u svakodnevnom životu zaključio je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc. Radionica zdravoga kuhanja u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice realizirana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je DND Zabok dobilo na Natječaju za udruge.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content