Novosti

ODRŽANA SVEČANOST POVODOM DANA GRADA: “Zabok je primjer priče o uspjehu i razvoju”

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Grad Zabok proslavio je svoj dan, na blagdan zaštitnice, svete Jelene Križarice. Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Črnjević, koji se osvrnuo na proteklu godinu u Zaboku.  – Obilježilo ju je dovršetak dvaju velikih projekata – Biciklističke staze BRZO i reGENERATORA. Iako je bilo problema u realizaciji uzrokovanoj poremećajima na tržištu, sada su radovi konačno završeni te se očekuje stavljanje u punu funkciju. Oba će projekta zasigurno doprinijeti kulturnom, sportskom i društvenom životu sadržajima za sve generacije Zabočana i njihovih gostiju  rekao je, dodavši kako je realizirano mnogo manjih i većih infrastrukturnih projekata, a brojni projekti tek slijede, poput početka radova na dječjem vrtiću u Špičkovini i kompletnom uređenju parka Milana Prpića. Istaknuo je i kako Zabok postaje poželjno mjesto za život, doseljavaju se brojni novi mladi žitelji, jer su u Zaboku prepoznali sve ono što je potrebno za kvalitetan i ispunjen život. – Naš je zadatak da im omogućimo čim bolje uvjete i sadržaje te da se razvijamo u smjeru grada koji, unatoč brzom gospodarskom, industrijskom i trgovačkom razvitku, prije svega misli na svoje građane, njihove potrebe i želje – zaključio je predsjednik vijeća. Gradonačelnik Ivan Hanžek, osim već spomenutih dvaju velikih projekata, spomenuo je i novo pomoćno igralište s umjetnom travom koje je otvoreno lani, koje je sufinancirano od strane Hrvatskog nogometnog saveza, a ostalo je izdvojio Grad. Nabrojio je i ostale investicije: završetak nogostupa u Martinišću, pumptrack stazu kod osnovne škole te parkiralište i okoliš kod doma u Grabrovcu. – Veliki zahvat imali smo i na modernizaciji sportske dvorane, izvršili smo zamjenu rasvjete novom ekološkom led rasvjetom, a razmišljamo i o solarnim elektranama i panelima na društvenim objektima – rekao je Hanžek, istaknuvši kako je donesena i izmjena prostornog plana. Naglasio je i kako se u Zaboku gradi 250 stanova te kako se uskoro otvara nova tvornica. Kao jedan poseban projekt naglasio je MIPOS, namijenjen starijoj populaciji i onima o kojima se nema tko brinuti. – Fali nam društveno odgovorno poslovanje, koje nije samo za domaće tvrtke, jer mi ne dobivamo ništa od nikoga ni za socijalu niti ništa drugo. Jedini svijetli primjer je Dunapack i Prostoria – rekao je na kraju svog govora gradonačelnik te im zahvalio na njihovom društveno odgovornom poslovanju.

Svečanom su događanju prisustvovali i saborski zastupnici Anita Curiš Krok, i Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i županijski vijećnici te brojni drugi gosti, od gradonačelnika, načelnika, načelnica i gradonačelnica, predstavnika institucija i udruga Zaboka te gradski vijećnici. U ime saborskih zastupnika čestitao je Siniša Hajdaš Dončić. – Uputio bih apel na budućnost, da se neke stvari koje su utukane u tijelo, dušu i krv Zabočana, a to je identitet, sačuvaju i čuvaju i dalje. Trebamo sačuvati lokalni zabočki štih, ali i biti otvoreni i pametni – rekao je, između ostalog, Hajdaš Dončić.

Čestitke Gradu Zaboku uputio je župan Željko Kolar. – Ovo je prilika jednom godišnje da se osvrne na ono što se radilo i što se planira. Kod naših ljudi je to tako, ono što se napravilo je normalno da se napravilo i to drugi dan ne vrijedni, nego samo ono što planirate napraviti. Nekad je to motivacija da budete uporni, kreativni da bi došli do rezultata i ciljeva koji zadovoljavaju ljude koji su vam dali povjerenje. Jednom sam rekao i dalje stojim kod te izjave: ‘E da nam je dva Zaboka u županiji’.  Zabok savršeno koristi svoj geografski položaj i sve ono što se moglo razvijati, razvijalo se tempom i načinom i prioritetima točno tako kako je trebalo – rekao je Kolar, a od investicija spomenuo i Centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu, kao i projekt spajanja gospodarskih zona Zaboka i Velikog Trgovišća, što će otvoriti ogromne mogućnosti za nove investitore. Nije propustio spomenuti ni izgradnju onkološkog centra, koji će omogućiti pacijentima da se liječe s najmodernijom tehnologijom na svijetu.

Ispred svojih kolega načelnika i načelnica, čestitke je uputio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. – U Zabok dolazim otkad znam za sebe. Sve što je napravljeno je jedna priča o uspjehu u zadnjih 25 do 30 godina otkako se Zabok promijenio infrastrukturno te razvio sportski, kulturno i gospodarski, kao i u pogledu obrazovanja, bolnice… Nije sve to zasluga isključivo gradonačelnika, već njegovih suradnika, Županije, države, istaknutih Zabočana. Nastavite tako dalje sa svim aktivnostima i projektima – rekao je Vešligaj.

Ovo je bila prigoda i da se dodijele Priznanja Grada Zaboka, koje su ovogodišnjim dobitnicima dodijelili gradonačelnik Ivan Hanžek i predsjednik Vijeća Dragutin Črnjević.

Povelja Grada Zaboka dodijeljena je Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, a primio ju je voditelj odjela prim. Rajko Fureš.

Plakete Grada Zaboka dobili su Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski te ju je primila ravnateljica Branka Tuđa Kanceljak, te Stanislav Tršinski. Zahvalnicu je primila tvrtka Prostoria d.o.o iz Svetog Križa Začretja, koja je donirala namještaj za opremanje dječjeg odjela Gradske knjižnice te je pomogla u opremanju reGeneratora. Zahvalnicu je preuzeo direktor Tomislav Knezović.

U ime nagrađenih, zahvale na priznanjima uputio je dr. Fureš, a za glazbeni predah pobrinule su se Dorić Tkalčević i Lidija Jadek. (tekst i foto: zagorje.com)


Skip to content