Novosti

Održana Večer matematike u Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku

U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva već se četvrtu godinu zaredom u gradovima diljem Hrvatske održava Večer matematike sa ciljem popularizacije matematike i razvoja pozitivnog stava prema matematici. Organizirana je kao skup interaktivnih radionica i raznih aktivnosti kroz koje učenici imaju priliku pokazati svoje talente, primijeniti znanja i vještine u rješavanju svakodnevnihproblema na zabavan i poučan način.

Gimnazija A.G. Matoša se u četvrtak 1. prosinca po drugi put pridružila organizaciji Večeri matematike. Škola je pretvorena u igraonicu sa mnoštvom matematičkih igara uživo i na računalima te radionicama šivanja i crtanja geometrijskih likova i tijela. Sudionici su imali priliku poigrati se sa brojevima rješavajući Sudoku i Kenken, od dijelova papira složiti razne geometrijske likove, upoznati se sa kineskom slagalicom Tangram, pozabaviti se sa raznim problemima koristeći šibice, od zadanih dijelova složiti drvenu kocku, piramidu i razna druga tijela te promišljanjem na drugačiji, neuobičajen način otkriti ljepotu matematike.

Posebno su velik interes učenici pokazali za Escape room, igru u kojoj sudionici trebaju riješiti niz matematičkih problema i raznih zagonetki kako bi pronašli sakriven ključ i izašli iz sobe. Više od osamdeset učenika je u četranest grupa istraživalo matematičku učionicu, zabavili su se sa problemima kojima su se bavili poznati matematičari kroz povijest, surađivali su međusobno, primijenili svoja znanja i vještine kako bi otkrili šifru, riješili zagonetku, pronašli put do ključa i, s osmijehom na licu, ponosno izašli iz učionice.

Ove je godine na Večeri matematike u Gimnaziji sudjelovalo dvostruko više učenika nego prošle, oko 120 sudionika svoje je poslijepodne posvetilo matematici, pritom se dobro zabavilo, ponešto naučilo i pokazalo kreativnost i spremnost na suradnju.

Skip to content