Novosti

Održana završna konferencija projekta MI Pomažemo Starijima III vol. I- MIPOS III vol. I

Održana završna konferencija projekta MI Pomažemo Starijima III vol. I- MIPOS III vol. I

Nositelj projekta MIPOS III je Grad Zabok, koji je zajednički s partnerima omogućio zapošljavanje nezaposlenih žena te pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnima

Čak 29 zaposlenih žena u osam je mjeseci pružilo potporu i podršku za 176 korisnika s područja gradova i općina Krapinsko – zagorske županije, u okviru projekta MIPOS III, vol.1, čiji je nositelj Grad Zabok, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zabok, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Donja Stubica, HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica.

Zapošljavanje i podrška

Na završnoj konferenciji projekta, koji se provodio od 24. ožujka do 24. studenoga ove godine, naglašeno je kako je projekt financiran s 195.539 eura bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, a obuhvatio je područje gradova Zabok, Oroslavje, Donja Stubica i Krapina te općina Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Radoboj, Mihovljan i Mače.

– Radi se o aktivnostima koje smo s partnerima započeli prije pet godina kroz MIPOS I i MIPOS II i nastavili kroz MIPOS III. Opći cilj bio je omogućiti pristup tržištu rada za nezaposlene žene koje imaju najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje te su pripadnice radnih skupina, kao i pružiti podršku starim i nemoćnim osobama u cilju smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti te revitalizacije ruralnih i teško dostupnih područja – pojasnila je Anamarija Koprek, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i strateške projekte Grada Zaboka.

Vrijednost za sve uključene

Da je bilo puno izazova u samom počecima projekta, istaknula je Vesna Hriberski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina, ali je i naglasila izuzetno veliku vrijednost projekta ZAŽELI, u sklopi kojega se MIPOS programi provode, a koji je omogućio do sada zapošljavanje čak 208 žena i brigu o 1270 krajnjih korisnika.

– Vrijednost projekta velika je za krajnjeg korisnika kojem je pružena pomoć u njegovom domu. Uza sve to naglašena je duhovna vrijednost projekta, briga i posjet, što je korisnicima jako važno. A nama kao Zavodu izuzetno je bitno što su kroz projekt zaposlene žene koje imaju preostalu radnu snagu, ali nisu u punoj radnoj snazi, no mogu raditi, stoga im je ovaj projekt bio stepenica za uključivanje u tržište rada. Također, kroz ovaj se projekt i mi kao društvo učimo osvještavati o potrebama potrebitih – naglasila je Hriberski. Osim ispostave paketa osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština i materijalne pomoći, korisnicima je pružena pomoć u brojnim kućanskim poslovima, a onda i razgovor uz kavicu, psihološka potpora.

– Tempo života je takav da mlađe generacije danas imaju sve manje vremena brinuti se o svojim starijima. Takvih je korisnika svakim danom sve više, a naše su žene bile jedine osobe koje su planirano dolazile u svako takvo staračko domaćinstvo. Stoga se nadam da će se odobriti i MIPOS IV i da ćemo i dalje moći pružati ovakvu pomoć onima koju ju ne mogu dobiti drugačije – istaknuo je predsjednik Udruge invalida Bedekovčina Dragutin Burek.

Značaj projekta

Da se nada i vjeruje da će se projekt nastaviti provoditi u obliku prijavljenog MIPOS – a IV te da će sredstva biti odobrena, rekao je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– Svi projekti koji se financiraju iz Europe su značajni, jer ih ne bismo mogli financirati sami. No, projekt MIPOS je najvredniji, jer ima trenutnu i najhumaniju komponentu. Upravo to su povratne informacije s terena, bilo od pružatelja usluga ili korisnika, staračkih domaćinstava i samaca kojima je uz materijalnu komponentu najvažnija ona ljudska, humana komponenta, komunikacija, razgovor. Upravo radi toga jer je sve više onih koji imaju takve potrebe, htjeli bismo i dalje nastaviti s projektom, kako bismo na ovaj način ublažili probleme onima koji na drugačiju pomoć ne mogu računati – zaključio je Hanžek i zahvalio svima koji su provodili projekt.

(foto i tekst: Zagorski list/ zagorje.com)      

Skip to content