Novosti

Održana završna tribina projekta ‘Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama’

Ukupno 100 djece te 15 koordinatora iz škola i volontera iz društava „Naša djeca“ iz Gospića, Slatine i Zaboka sudjelovalo je u dvogodišnjem projektu “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i njihovih partnera.

Na završnoj tribini projekta održanoj 27. travnja u Zagrebu, istaknuta je važnost edukacije učitelja, nastavnika i volontera iz udruga civilnog društva koji rade s djecom o temama održivog razvoja, volontiranja i dječje participacije.

U pripremi projekta, primijetili smo da se nedovoljno poznaje koncept održivog razvoja kod nastavnika i samih učenika. Zato nam drago da je ovaj projekt proširio znanja nastavnika i djece o održivom razvoju koji ne brine samo o okolišu već o održivom planetu i čovječanstvu, gdje je sve međusobno povezano. O društvu pravde, slobode, sigurnosti, zdravlja, inovacija, ravnopravnosti, solidarnosti i očuvanja prirodnih resursa. Zato je vrlo važno djecu poučavati i odgajati za volontiranje i zapaliti u njima iskru za volontiranje, a koje je direktno povezano s edukacijom o dječjim pravima i održivom razvoju”, rekla je voditeljica projekta, Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND-a, govoreći o društvenom utjecaju projekta.

U tom cilju u projektu je napravljen jedinstven Priručnik za edukaciju djece o dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje te je provedeno 30-ak radionica za 100 učenika iz partnerskih osnovnih škola „dr. Jure Turić“ iz Gospića, „Eugen Kumičić“ iz Slatine te članova Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća Zabok i Dječjeg foruma „Mladost“ iz Slatine.

„Odgoj za volontiranje u okviru rada Društava „Naša djeca“, pa tako i kod nas u Zaboku, postoji već spontano više od dvadesetak godina, kada su sama djeca, članovi i članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, željela, poput nas odraslih volontirati te smo ih uključili u aktivnosti. Kasnije se koncept odgoja za volontiranje razvijao te je, kao što više puta rečeno danas na tribini, obrazovanje ključ svega, jer djecu treba obrazovati o volontiranju i dati im mogućnost da se uključe u volonterske aktivnosti. Ono što je posebno važno – da djeca daju svoje ideje i prijedloge, a mi odrasli smo tu da ih podržimo i pomognemo im“, istaknula je Jasenka Borovčak, edukatorica o odgoju za volontiranje i tajnica DND-a Zabok.

Djeca su zajedno s odraslim koordinatorima, volonterima i roditeljima osmislila, pokrenula i provela 6 volonterskih akcija u svojim lokalnim zajednicama, kao što su: uređivanje školskog prilaza, sadnja cvijeća u školskom okolišu, priprema poklon paketa za djecu bez roditeljske skrbi, podjela platnenih vrećica građanima te izrada čestitki za starije i nemoćne osobe u domovima.

„Učenici su s velikim entuzijazmom i zanimanjem sudjelovali u radionicama, a naučili su zaista mnogo. Najviše od svega iznenadio ih je pojam dječje participacije i saznanje da se njihov glas treba i može čuti te da u svakoj lokalnoj sredini trebaju biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču djece i mladih. Zahvaljujući projektu postali smo bogatiji za mnoga znanja, ali najviše od svega postali smo svjesni da nam je briga i sudjelovanje u životu naše zajednica vrlo važna, a ona počinje upravo od nas, djece, koji će jednog dana postati odrasli ljudi i svoje iskustvo i znanje živjeti i širiti dalje.“, izjavila je jedna od koordinatorica u projektu, Sanja Puškarić Delač iz OŠ dr. Jure Turića u Gospiću i Društva „Naša djeca“ Gospić.

„Ovaj projekt može biti ne samo primjer dobre prakse, već i poticaj da se ovakvi sadržaji integriraju u institucionalni odgojno-obrazovni sustav i da se provodi u različitim zajednicama. Edukacija o održivom razvoju je prioritetna tema svakog modernog odgojno-obrazovnog sustava, kao što je i dječja participacija pravo svakog djeteta koje smo mi, odrasli, dužni poštivati i ostvarivati“, ocijenila je evaluatorica projekta dr. sc. Arijana Mataga Tintor.

Na završnoj je tribini predstavljen i strip za djecu i mlade na temu „17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“,svjetski poznatog ilustratora Milana Trenca koji je prvi takav strip u Hrvatskoj, a napravljen je dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

Svoja iskustva putem fotografija, video-snimaka i prezentacija uživo na tribini su podijelile koordinatorice i volonterke iz Gospića, Slatine te Sara i Jakov iz Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok, dok su se djeca iz Gospića i Slatine javila online. Svi su istaknuli da su kroz projekt naučili koliko je važno pomagati i sudjelovati u životu zajednice. Učenici su s velikim entuzijazmom i zanimanjem sudjelovali u radionicama. Zahvaljujući projektu, postali su bogatiji za mnoga znanja, ali najviše od svega postali su svjesni da je briga i sudjelovanje u životu zajednica vrlo važna.

Jakov i Sara svojom su prezentacijom oduševili prisutne i predstavili što su sve naučili kroz interaktivne radionice o dječjim pravima, dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje te kako su kreirali i proveli dvije volonterske akcije u Zaboku pod zajedničkim nazivom „Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!“.

Osim sudjelovanja u radionicama i volonterskim akcijama djeca su osmislila brojne snažne poruke i donijela životne odluke: „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!“, Priroda se smije kada se u njoj smeće ne krije.“, „Volontiram jer se osjećam dobro!“, „Kad odrastem i dalje ću volontirati i pomagati onima kojima je to potrebno“.

Samo je događanje dodatno uljepšala pjesma Zabočkih mališana, dječjeg zbora DND-a Zabok, ali ovoga puta u obliku spotova s pjesmama Samo volontiraj! i Himna DND-a koje svojim porukama potiču na volontiranje i zaštitu dječjih prava te aktivno dječje sudjelovanje.

Više o projektu OVOR: https://ovor.savez-dnd.hr/ Projekt je financiran u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Skip to content