Novosti

Održano 9. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije

Pobjednik 9. natjecanja orača Krapinsko-zagorske županije u kategoriji plugova premetnjaka je Tomislav Kuharić iz Lobora, a u kategoriji plugova ravnjaka Božidar Domitran iz Martinščine. Očekivano. To su naši zagorski orači koji se na njivi snalaze kao ribe u vodi i redovito nas predstavljaju na prvenstvima orača. Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Krešimir Babić iz Marije Bistrice, a treće Dragomir Jadek iz Zaboka. Drugi među ravnjacima bio je Vilko Kukec iz Belca, a trećaDraženka Grah iz Zagorskih Sela.

Odlični domaćini

Draženka je prva djevojka na oračkom natjecanju, a među 12 natjecatelja izazivala je najveću pažnju. Jedina natjecateljica primila je i posebnu nagradu, kao prva žena koja je nastupila na ovakvom natjecanju, a 16-godišnji Željko Kralj iz Kraljevca na Sutli, kao najmlađi sudionik.

Deveto natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije održano je na budućoj poduzetničkoj zoni u Zlatar Bistrici. Pozdravne riječi oračima je uputio predsjednik Udruge natjecatelja u oranju i pročelnik Ureda za poljoprivredu KZŽ Luka Čuljak.

– Čast mi je i zadovoljstvo što mogu pozdraviti 9. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Naša županija, među prvima je krenula s natjecanjem orača, a već tri godine imamo državnog prvaka u kategoriji plugova premetnjaka, Tomislava Kuharića, koji, također, već tri godine zastupa KZŽ na svjetskom oračkom natjecanju – rekao je Čuljak nakon čega se čuo jak pljesak. Čuljak je pohvalio i Općinu Zlatar Bistrica na sjajnoj organizaciji, najboljoj do sada. I zaista, Zlatar Bistrica pokazala se odličnim domaćinom, čemu su pridonijeli i zlatarbistrički vinari, te Udruga Lijepa Naša sa svojim štandovima.

Umjetnost i vještina oranja

– Zagorci su već puno puta pokazali da znaju orati, a to je umjetnost i vještina. Naša perspektiva je u poljoprivredi i u gospodarskim zonama, a što je vezano uz ovaj naš prostor – gospodarsku zonu površine 10.000 hektara kao i intenzivniji razvoj poljoprivrede. Nadam se, da će natjecanje u oranju postati tradicija na ovom našem reprezentativnom zemljištu – pozdravio je u ime domaćina načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, te poželio fer i korektno natjecanje. Ispred Hrvatske poljoprivredne komore orače je pozdravila i pohvalila Štefanija Lovrenčić, koja je istaknula kako je joj je srce zadrhtalo kada je vidjela našeg Tomislava na svjetskom natjecanju u Švedskoj.

– KZŽ postiže najveće uspjehe u oranju, a za što je zaslužan Tomislav Kuharić, koji je na svjetskom natjecanju u Švedskojbio 19.. Iduće godine nadamo se još boljem plasmanu, a osigurali smo i dobre pripreme za državno i svjetsko natjecanje – rekao je Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije, pozvavši sve na državno natjecanje u oranju u Karlovcu, na jednu od najboljih i najljepših smotri.- Ponosni smo što već tri godine imamo uz Slavonce, Dalmatince i Međimurce i naše male parcele u Zagorju prvaka države, što znači da imamo perspektive u poljoprivredi – istaknuo je ispred KZŽ Anđelko Ferek Jambek, zamjenik župana za gospodarstvo. Kako Zagorci oru, došli su pogledati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i hrvatski članovi Svjetske oračke organizacije, kojim se na potpori zahvalio Luka Čuljak. Natjecanje orača KZŽ organizirale su Udruga natjecatelja u oranju KZŽ u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i KZŽ, te pod pokroviteljstvom KZŽ. Suorganizatori su HGK-Županijska komora Krapina i Obrtnička komora, a domaćin natjecanja Općina Zlatar Bistrica. Iduće svjetsko natjecanje orača održat će se 2012. u Biogradu na moru, a ove godine, obojica orača, Kuharić i Domitran predstavljat će zagorske boje u rujnu na državnom prvenstvu u Karlovcu.

Okvir uz njezinu sliku

Vozi traktor od desete godine, a orati joj je avantura

Draženka Grah iz Zagorskih Sela prva je žena koja je nastupila u natjecanju orača. Ova lijepa 23-godišnja magistrica ekonomije vozi traktor od svoje desete godine.Voziti traktor i orati naučila je doma, na obiteljskom gospodarstvu na kojem se bave stočarstvom.

– Interesantno mi je to, jako mi dobro ide. U mom kraju to svi znaju i nije im ništa čudno. Kao prva ženska oračica probila sam led i pokazala da ništa nije nemoguće. Sve se može, što se hoće. Ovo je meni, prije svega, bila avantura – zaključila je mlada oračica.

okvir

Na 9. natjecanju orača KZŽ nastupili su Perica Draganić iz Svetog Križa Začretja, Božidar Domitran iz Martinščine, Ivica Omerza i Brestovca Orehovičkog, Draženka Grah iz Zagorskih Sela, Vilko Kukec iz Belca, Jurica Župan iz Hraščina Trgovišće, Željko Kralj iz Kraljevca na Sutli, Stjepan Trčak iz Poznanovca, Krešimir Babić iz Marije Bistrice, Dragomir Jadek iz Zaboka, Tomislav Kuharić iz Lobora i Srečko Vukina iz Kraljevca na Sutli.

Izvor: Zagorski list

Skip to content