Novosti

Održano Državno i međunarodno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske ‘Gastro 2011.’

U Supetru na Braču održano je Državno i međunarodno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske te učenika i studenata iz pet europskih zemalja (Portugala, Finske, Austrije, Slovenije i Makedonije). Na natjecanju je sudjelovalo 136 učenika iz Hrvatske (predstavnika 49 škola) i 16 iz inozemstva u šest gastronomskih i tri turističke discipline.

Nakon 31 godine Gastro natjecanja određeni su novi kriteriji i nova pravila. Na licu mjesta učenici-natjecatelji izvlačili su partnera, dogovarali strategiju i plan izrade svojega rada te su prema zadanim kategorijama i kriterijima zajednički/timski izradili svoj zadatak. Pismene ispite, cijeli postupak izrade zadataka, kao i sam rezultat rada ocjenjivali su nezavisni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, kao npr. Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Zdravko Kalabrić, Master Chief Hrvatske, Biserka Zorbas, direktorica Croatiaexpressa, prof. Ivana Rebrović, voditeljica edukacija za GDS Amadeus Hrvatska, Sanja Bareza iz Ministarstva turizma i drugi.

Oko 90 hrvatskih ugostiteljsko-turističkih škola podijeljenih na 4 regije odradilo je regionalna prednatjecanja na Rabu, u Makarskoj, u Pitomači i u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Na prednatjecanju je sudjelovalo i osam učenika Srednje škole Zabok, a na državno natjecanje plasiralo se njih troje: Ivana Gorički (mentorica Anka Ilinčić), Valentina Krajnik (mentorica Renata Tršinski) i Anton Legeny (mentori Vesna Šukan i Ivan Petek).

Na Državnom i međunarodnom Gastru zabočki učenici osvojili su dva srebrna i jedno brončano odličje, a dodatnim aktivnostima na izložbenom stolu “Običaji Uskrsa mog zavičaja” animirali su stanovnike i turiste Supetra, stvorili gužvu, potaknuli znatiženju i pojačali interes za Zagorje – kao bajku na dlanu. U 1. disciplini – Prigotavljanje menua od četiri slijeda – Ivana Gorički osvojila je treće mjesto. U 3. disciplini – Flambiranje slatkih i slanih jela pred gostom – natjecala se Valentina Krajnik i osvojila drugo mjesto. U 9. disciplini – Predstavljanje turističke destinacije – Anton Legeny osvojio je drugo mjesto, a zlato mu je izmaklo samo za jedan bod.

Vrativši se s tri odličja i lijepim uspomenama iz Supetra, učenici i njihovi mentori Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Vesna Šukan i Ivan Petek, kao i ravnateljica Draženka Jurec, više su nego zadovoljni, jer takav uspjeh nije postigla niti jedna škola na natjecanju. Samo su Zagorci išli doma svaki sa svojom medaljom. (zl)
Izvor: Zagorski list

Skip to content